Μάχη με το χρόνο δίνουν στο Βόλο, για να καθαρίσουν τον Παγασητικό από τα νεκρά ψάρια, με τα συνεργεία που εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή, να έχουν απομακρύνει τον μεγαλύτερο όγκο αυτών.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την οικολογική καταστροφή
Η κόντρα, ωστόσο, ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Βόλου εξακολουθεί να μαίνεται, για το τι προκάλεσε την καταστροφή με τους 270 τόνους νεκρών ψαριών.
Πεδίο διαξιφισμών αποτελεί και η μόλυνση των νερών στον Παγασητικό. Η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι, με βάση τις μετρήσεις, μπορεί να δοθεί άδεια την Τετάρτη στους κολυμβητές να μπουν στη θάλασσα, ο δήμος Βόλου τους καλεί να μη βιαστούν και οι επιστήμονες εμφανίζονται εξίσου επιφυλακτικοί.
«Δε θα κολυμπούσα μέχρι οι μετρήσεις να αποδείξουν ότι τα νερά είναι τελείως καθαρά και υγιή, και όχι μόνο την πρώτη μέρα, τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά αφού έχουν τα πρώτα καθαρά συνεχή αποτελέσματα», είπε ο καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος.
Πολιτική διαμάχη
Κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε στο Βόλο, για να αποτιμήσει την περιβαλλοντική καταστροφή.
Ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος καταλόγισε ο Στέφανος Κασσελάκης, που επισκέφθηκε τον χείμαρρο Ξηριά και συναντήθηκε στην Περιφέρεια με φορείς.
«Υπήρχαν πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων που είχαν αναφερθεί στις πιθανές επιπτώσεις του Daniel σε όλο το οικοσύστημα εδώ στον Παγασητικό. Και η ερώτηση είναι γιατί δεν υπήρχε επιτήρηση; Γιατί δεν υπήρχε διοικητική εποπτεία; Πού χάθηκε αυτή η μπάλα;», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επιχειρηματίες στην περιοχή αναμένεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη.