Εν μέσω αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στηρίζει τις πραγματικές ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Με το σχέδιο νόμου επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με τις βασικότερες να είναι:

-Έκτιση μέρους ή του συνόλου της ποινής για τα πλημμελήματα.
-Αύξηση ανώτατου ορίου κάθειρξης από τα 15 στα 20 έτη
-Θέσπιση ως ειδικού εγκλήματος της διατάραξης λειτουργίας νοσηλευτικού ή εκπαιδευτικού ιδρύματος.
-Κατάργηση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
*-Άμεση εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων με τον περιορισμό της διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης  σε συνέντευξη του στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του «ΒΗΜΑΤΟΣ» τόνισε ότι οι προωθούμενες αλλαγές έχουν ως στόχο την καταπολέμηση του αισθήματος ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

«Με το νέο Ποινικό Κώδικα θέλουμε οι ποινές να εκτίονται και να μην είναι πλασματικές. Πιστεύουμε ότι η έκτιση του συνόλου ή μέρους της ποινής είναι ακριβώς αυτό που καταπολεμάει και μειώνει το αίσθημα της ατιμωρησίας που ενοχλεί τους πολίτες και διαβρώνει την κοινωνίας μας», ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Έντονη αντιπαράθεση

Ο νέος Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

«Το σημερινό νομοσχέδιο συνιστά την απόδειξη της αποτυχίας σας να επιτύχετε το στόχο που θέσατε το 2019, το ζήτημα του νόμου, της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών», ανέφερε ο Ιωάννης Σαρακιώτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Λοιπόν είναι αντιμεταρρύθμιση και δεν σας το λέει μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας», είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Κατά των αλλαγών τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.megatv.com