Θύμα κυβερνοεπίθεσης από «εχθρικούς παράγοντες» έπεσε η Εκλογική Επιτροπή της Βρετανίας, ένα περιστατικό που έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες για παρεμβάσεις ξένων κυβερνήσεων στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους, τα εσωτερικά email, τα συστήματα ελέγχου και τα εκλογικά αποτελέσματα της επιτροπής, η οποία επιβλέπει τις εκλογές και την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 αλλά δεν έγινε αντιληπτή μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, ανακοίνωσε η επιτροπή σύμφωνα με το Reuters.

Δεν διευκρίνισε το εάν υπάρχουν ενδείξεις για την προέλευση της κυβερνοεπίθεσης.

«Γνωρίζουμε ποια συστήματα ήταν προσβάσιμα στους εχθρικούς παράγοντες, δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε με βεβαιότητα σε ποια αρχεία μπορεί ή μπορεί να μην είχαν πρόσβαση» δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Σον ΜακΝάλι.

«Η επιτυχής επίθεση […] καταδεικνύει ότι οι οργανισμοί που εμπλέκονται στις εκλογές παραμένουν στόχος και ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση όσον αφορά τις διαδικασίες των εκλογών» είπε.

Η ασφάλεια των εκλογών έχει αναδειχθεί σε σοβαρό ζήτημα για πολλές Δυτικές χώρες μετά τις ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης που έδωσε ώθηση στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Στη Βρετανία, επιτροπή του κοινοβουλίου διαπίστωσε το 2020 ότι η Ρωσία παρενέβη στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 214 και πιο πρόσφατα προσπάθησε να παρέμβει στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Τον Νοέμβριο, η Βρετανία διόρισε διυπουργική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ξένων παρεμβάσεων στις εκλογές, ενώ πρόσφατα ψήφισε νόμο για την εθνική ασφάλεια που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τέτοιες παρεμβάσεις.

Η Εκλογική Επιτροπή συνεργάζεται τώρα με το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας για τη διερεύνηση της υπόθεσης και έχει ήδη προχωρήσει σε βελτίωση των μέτρων ασφάλειας στο δίκτυό της.

in.grΠηγή