Η αδρανοποίηση μίας πρωτεΐνης στα ανθρώπινα κύτταρα μπορεί να αποτρέπει την αναπαραγωγή των ιών (εντεροϊοί) που προκαλούν ιώσεις του αναπνευστικού και άλλες σοβαρές λοιμώξεις.

Η παροδική αδρανοποίηση μίας πρωτεΐνης στο εσωτερικό των κυττάρων μας μπορεί να μας προστατεύει από τις ιώσεις του αναπνευστικού και άλλες ιογενείς νόσους, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η σχετική μελέτη έγινε στο εργαστήριο και επικεντρώθηκε στους εντεροϊούς. Οι εντεροϊοί είναι μία μεγάλη ομάδα ιών που συμπεριλαμβάνουν εκείνους που προκαλούν:

  • Ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού
  • Πολιομυελίτιδα
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Εγκεφαλίτιδα
  • Οξεία χαλαρή μυελίτιδα (AFM)

Οι ρινοϊοί είναι μία οικογένεια 160 ιών οι οποίοι ευθύνονται για τουλάχιστον τα μισά κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού. Οι ιοί αυτοί μεταλλάσσονται πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να  αποκτούν γρήγορα αντοχή στα φάρμακα. Μαθαίνουν επίσης εύκολα να «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν από την ανοσία που προκαλούν τα εμβόλια.

«Ήταν ένα ερώτημα που ακούγαμε συχνά: αφού έχει προοδεύσει τόσο πολύ η επιστήμη, γιατί δεν υπάρχει τρόπος ίασης των ιώσεων;», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jan Carette,  αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Stanford. «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε επιτέλους την λύση».

Ο τρόπος αυτός είναι η αδρανοποίηση μιας πρωτεΐνης στα κύτταρα των θηλαστικών την οποία χρειάζονται οι συγκεκριμένοι ιοί για να αναπαραχθούν. Εάν οι ιοί δεν καταφέρουν να αναπαραχθούν μετά την εισβολή τους στο ανθρώπινο σώμα, δεν μπορούν να προκαλέσουν νόσο.

Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και σε σειρές ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Microbiology.

Πως έγινε η μελέτη

Οι επιστήμονες από το Stanford και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) άρχισαν τη μελέτη τους σε ανθρώπινα κύτταρα. Καθώς τα εξέθεταν σε εντεροϊούς, χρησιμοποιούσαν τεχνικές γονιδιακής τροποποίησης για να αδρανοποιήσουν ένα-ένα τα γονίδια του DNA τους.

Όπως διαπίστωσαν, οι εντεροϊοί αδυνατούσαν να αναπαραχθούν μέσα στα κύτταρα όταν αδρανοποιόταν το γονίδιο για μία πρωτεΐνη που λέγεται μεθυλτρανσφεράση SETD3.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, ο οργανισμός των οποίων δεν παρήγαγε την πρωτεΐνη.

«Η έλλειψη της πρωτεΐνης αυτής προστάτευε πλήρως τα ζώα από τις λοιμώξεις από εντεροϊό, όπως οι ιώσεις του αναπνευστικού», είπε ο Dr Carette. «Αν τα ζώα ήσαν φυσιολογικά, θα έχαναν τη ζωή τους όταν μολύνονταν από τους εντεροϊούς. Ωστόσο επέζησαν και είδαμε πολύ σημαντική μείωση στην αναπαραγωγή των ιών στον οργανισμό τους και πολύ ισχυρή προστασία».

Την προστασία αυτή διατήρησαν τα ποντίκια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν ένα φάρμακο, το οποίο θα καταστέλλει προσωρινά την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν θα καταπολεμούν τις ιώσεις και τις άλλες λοιμώξεις από εντεροϊούς εν τη γενέσει τους.

agrinio24.gr