Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αυστηροποιήσει τον κανονισμό που ετοιμάζει για τη συλλογή δεδομένων από υπηρεσίες επικοινωνίας όπως το WhatsApp της Facebook και το Skype της Microsoft, ζητούν με επιστολή τους η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση Privacy International και 28 άλλες οργανώσεις για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επιστολή καταγγέλλει ότι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αποδυναμώσουν το σχεδιαζόμενο πλαίσιο, το οποίο διαπραγματεύονται το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν πρόταση που παρουσίασε το 2017 η Κομισιόν για την ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο, προβλέποντας ότι οι υπηρεσίες όπως το WhatsApp κα το Skype θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες που προβλέπονται σήμερα για άλλους παρόχους επικοινωνιών. Η πρόταση θα έβαζε φρένο στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των χρηστών για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Όπως επισημαίνει το Ρεθτερς, η πρόταση της Επιτροπής συναντά εμπόδια, καθώς οι χώρες-μέλη διαφωνούν όσον αφορά τη χρήση των cookies, τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών στη συλλογή δεδομένων και τους κανόνες για τον εντοπισμό και τη διαγραφή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή κατηγορούν τις χώρες-μέλη ότι χαλάρωσαν το πλαίσιο και απάλειψαν μέτρα που θα προστάτευαν τους χρήστες από την παρακολούθηση..

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα Διαδίκτυο που εξυπηρετεί καλύτερα τους χρήστες σταματώντας τη συλλογή δεδομένων και την παρακολούθηση» δήλωσε η Έβα Σάιμον της οργάνωσης Civil Liberties Union for Europe.

Γερμανικό μπλόκο στην «παράνομη» συλλογή δεδομένων

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αρχή δεδομένων του γερμανικού κρατιδίου του Αμβούργου, όπου διατηρεί γραφεία η Facebook, ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα κατά του WhatsApp, το οποίο ενημέρωσε τους χρήστες του πριν από μερικές εβδομάδες ότι πρέπει να συναινέσουν στους νέους όρους χρήσης αν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Οι νέοι όροι φέρονται να διευκολύνουν την ανταλλαγή ορισμένων δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες του WhatsApp και του Facebook. Η αρχή δεδομένων επιδιώκει τώρα να επιβάλει τρίμηνο μορατόριουμ στην «παράνομη» συλλογή δεδομένων, όπως επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις από τον ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η παρέμβαση της αρχής δεδομένων έρχεται έτσι να προστεθεί στην έρευνα που διεξάγουν οι γερμανικές αρχές ανταγωνισμού για τυχόν μονοπωλιακές πρακτικές της Facebook Inc.

in.gr



agrinio24.gr