Η γραπτή θεραπεία ή αλλιώς το «Writing Therapy» , είτε ως ατομική πρακτική είτε σε συνεργασία με έναν ειδικό γιατρό ψυχικής υγείας, αποτελεί εδώ και λίγο καιρό ένα ισχυρό εργαλείο για να ξεδιπλώσουμε και να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν την καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας με τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες.

Τι είναι λοιπόν, η συγγραφική θεραπεία;

Είναι το να γράφουμε για ένα συγκεκριμένο τραύμα ή συναίσθημα υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εάν είμαστε σε θέση να καταγράψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και στη συνέχεια να τα επεξεργαστούμε προφορικά με έναν θεραπευτή, εμπλέκουμε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου μας στη διαδικασία της θεραπείας μας. Ακόμη και αν ένας ασθενής εμπιστεύεται πλήρως τον θεραπευτή του, αυτή, εξακολουθεί να αποτελεί μια βαθιά ευάλωτη πράξη. Θυμηθείτε ότι η γραφή προσφέρει έναν ασφαλή «χώρο» όπου είμαστε ελεύθεροι να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς.

Επιπλέον, επειδή γράφετε με κάποιον, δεν σημαίνει ότι γράφετε για κάποιον. Δεν είναι τόσο η ίδια η πράξη καθαυτή, όσο το να βγάλετε τα συναισθήματά σας από το σώμα σας και να τα γράψετε στο χαρτί. Η συγγραφική θεραπεία είναι πιο στοχευμένη, εξερευνώντας στοιχεία της ζωής μας που έχουν μεγαλύτερη επίδραση πάνω μας.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Η γραφή μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε να αναπολούμε ένα οδυνηρό γεγονός ή μια κατάσταση, δίνοντάς μας ένα μέσο για να τα βγάλουμε όλα προς τα έξω.

Με άλλα λόγια, βοηθά τον εγκέφαλό σας να μεταφέρει μια εμπειρία από το ωμό συναίσθημα στη λογική σκέψη. Όταν βιώνουμε κάτι, αυτό πραγματοποιείται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας μέσω του αισθητηριακού μεταιχμιακού συστήματος, λέει η Haigh. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε προς τα εμπρός στην αμυγδαλή, όπου βρίσκονται πολλά από τα συναισθήματά μας. Οι τραυματικές εμπειρίες παραμένουν εκεί, δημιουργώντας ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις όταν ενεργοποιούνται. Η γραφοθεραπεία μετακινεί αυτή την εμπειρία στον μετωπιαίο φλοιό, όπου βρίσκεται η εκτελεστική μας σκέψη, η λειτουργία και η επεξεργασία.



Πηγή