Η σχέση που έχει η Hb1c με τον σακχαρώδη διαβήτη και την καρδιοπάθεια. Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν σκέφτεστε την υγεία της καρδιάς σας, το πιθανότερο είναι πως αυτομάτως σας έρχεται στο νου η πίεση και η χοληστερίνη σας. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε και πόση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κυκλοφορεί στο αίμα σας, αναφέρει ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

«Το αυξημένο σάκχαρο είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιζήμιο για την καρδιά με την υψηλή χοληστερόλη», λέει ο Dr. Daniel Lodge, θωρακοχειρουργός στην Κλινική Εξειδικευμένων Υπηρεσιών Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Όπως εξηγεί, από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει το περίπου 11% των ενηλίκων. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των καρδιοπαθών είναι 30%.

Επιπλέον, το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως ενός 50χρονου με διαβήτη είναι κατά 6 χρόνια βραχύτερο απ’ όσο θα ήταν χωρίς τον διαβήτη. Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι τα καρδιαγγειακά προβλήματα, δεδομένου ότι ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεώς τους. Το αυξημένο σάκχαρο αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για:

  • Έμφραγμα
  • Εγκεφαλικό
  • Καρδιακή ανεπάρκεια

Τι είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

Τι σχέση έχει, όμως, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (συμβολίζεται HbA1c) με το σάκχαρο και τα καρδιαγγειακά προβλήματα; Όπως εξηγεί ο Dr. Lodge, η HbA1c είναι μία ουσία στο αίμα, που δείχνει το επίπεδο της ρύθμισης του σακχάρου κατά τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες.

Όταν το σάκχαρο (ή γλυκόζη) είναι επίμονα υψηλό, προκαλεί σκλήρυνση και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Όπως, όμως, είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος αν έχει υψηλό ή χαμηλό σάκχαρο δίχως να το μετρήσει, έτσι και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη χρειάζεται τακτικό έλεγχο. Και αυτό διότι τα αυξημένα επίπεδά της δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα.

«Όλοι οι ενήλικες άνω των 45 ετών πρέπει να ελέγχουν την HbA1c κάθε τρία χρόνια», τονίζει ο Dr. Lodge. «Αυτό ισχύει ακόμα και αν η προηγούμενη μέτρηση ήταν φυσιολογική και εφ’ όσον ένα άτομο δεν έχει παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου πρέπει να αρχίσουν τον συστηματικό έλεγχο πολύ πριν τα 45 τους χρόνια».

Στους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη συμπεριλαμβάνονται:

  • Τα περιττά κιλά
  • Η καθιστική ζωή
  • Ο προδιαβήτης
  • Ο διαβήτης κύησης
  • Το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2

Τα φυσιολογικά επίπεδα

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, τα επίπεδα που έχει η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη εκφράζονται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%). Η σημασία τους είναι η εξής:

  • Κάτω από 5,7%: φυσιολογικές τιμές
  • Από 5,7% έως 6,4%: προδιαβήτης
  • Από 6,5% και πάνω: σακχαρώδης διαβήτης

Ο στόχος για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη είναι να διατηρούν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κάτω από 7%.

Πώς να τη μειώσετε

Εάν οι εξετάσεις σας δείχνουν πως έχετε αυξημένα επίπεδα HbA1c, πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας. Μειώστε τα πολλά σάκχαρα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, συνιστά ο Dr. Lodge.

Η απώλεια μερικών κιλών (έστω και του 5% του αρχικού σωματικού βάρους) μπορεί να τη μειώσει. Το ίδιο και κάθε είδους φυσική δραστηριότητα. Αν τέλος δεν καταφέρετε να τη ρυθμίσετε με τα προαναφερθέντα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr



Πηγή