Ο καπετάνιος και 12 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν χθες ως υπαίτιοι πρόκλησης της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Μπίστι στην Ύδρα πέρασαν το μεσημέρι το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά.

Ομοιόμορφα ντυμένοι φορώντας στολή, γυαλιά ηλίου, λευκά καπέλα και μάσκες.

Τους ασκήθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα με ενδεχόμενο δόλο.

Ενώπιον του ανακριτή ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Μέχρι τότε θα κρατηθούν.

Όλοι οι κατηγορούμενοι βγήκαν από τα δικαστήρια τμηματικά με τους 8 να φορούν χειροπέδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν ότι πέταξαν τα πυροτεχνήματα από τα οποία προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε εκατοντάδες στέμματα δάσους στο νησί.

«Βλέπω ότι σύμφωνα με καταθέσεις οι οποίες υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες με φωτοβολίδες βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα. Για αυτή την κατάσβεση χρησιμοποιήσαμε 6 εναέρια μέσα και 2 ομάδες δασοκομάντος που όπως καταλαβαίνεται κομβικής σημασίας για εμάς η Ύδρα έλειψαν από άλλες φωτιές και υπηρεσίες», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η μαρτυρία – κλειδί

Από την έρευνα του τμήματος Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που έχει αναλάβει την υπόθεση προέκυψε ότι μόλις λεπτά πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του νησιού εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα από σκάφος ανοιχτά της Ύδρας.

Μαρτυρία – κλειδί αποτέλεσε η κατάθεση στο Λιμεναρχείο Ύδρας καπετάνιο παραπλέοντος σκάφους.

«Άκουσα έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδα μια λάμψη από διπλανό όρμο. Εκεί όπου βρισκόταν και η θαλαμηγός. Ήταν το μοναδικό σκάφος που ήταν στο σημείο».

Στελέχη του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό και ελέγχθηκε εάν είχαν χρησιμοποιηθεί οι φωτοβολίδες που όλα τα σκάφη υποχρεούνται να έχουν στον εξοπλισμό τους ενώ διερευνήθηκε και εάν υπήρχε άδεια για πυροτεχνήματα.

Το συγκεκριμένο υπερπολυτελές γιοτ διαθέτει 6 καμπίνες, αίθουσα μασάζ, γυμναστήριο, σινεμά και πισινά με το κόστος ενοικίασης του για μια εβδομάδα ξεκινάει από τα 250 χιλιάδες ευρώ.

Mε αίτημα της εισαγγελίας η θαλαμηγός κατασχέθηκε και έχει μεταφερθεί στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Ο κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα 13 μέλη του πληρώματος

Oι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι παραπεμφθείς είναι πολύ σοβαρές μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου επί υπουργίας Γιώργου Φλωρίδη.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:

– Εμπρησμός σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο κίνδυνος για άνθρωπο,

– Οικολογική καταστροφή( κάθειρξη έως 20) και

-Παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.megatv.com