Το λίπος υπάρχει σε διάφορες εκδοχές, και καλό είναι να τις γνωρίζουμε προτού καταναλώσουμε τις τροφές. Υπάρχουν τα ακόρεστα που θεωρούνται υγιεινά για την καρδιά, με πιο χαρακτηριστικά τα θαλασσινά, τα έλαια λαχανικών και τους ξηρούς καρπούς. Τα κορεσμένα λίπη τα παίρνουμε από ζωικές τροφές, όπως το κρέας και το βούτυρο, αλλά και από την καρύδα και το φοινικέλαιο. Τέλος, υπάρχουν τα τρανς λίπη που βρίσκονται στα τηγανιτά, τα αρτοποιήματα και τα επεξεργασμένα σνακ. Όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι εκείνα που πρέπει να αποφεύγουμε.

Οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες. Μία χούφτα έχει αμέτρητα θρεπτικά στοιχεία, μεταξύ αυτών τα αμινοξέα, η βιταμίνη Ε και τα ακόρεστα λίπη. Σύμφωνα με μία μακρόχρονη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Περιοδικό Διατροφής, μία χούφτα ξηροί καρποί σε καθημερινή βάση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ιδανικά, αποφύγετε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή όσους έχουν προσθήκες ζάχαρης.

Μαύρη σοκολάτα. Για πολλά χρόνια, ξέραμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τη σοκολάτα και ότι την καταναλώνουμε αραιά και πού. Τώρα όμως ξέρουμε ότι ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι πηγή υγιεινών λιπών και προστατεύει την καρδιά, χωρίς να μας δίνει περιττές θερμίδες.

Τυρί. Τα τυροκομικά που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και έχουν πολύ αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται, αλλά όχι εντελώς. Τα παλαιωμένα τυριά, όπως η παρμεζάνα, είναι άριστες πηγές προβιοτικών που προάγουν τη διατήρηση του βάρους και την εντερική υγεία. Μπορείτε να φάτε τυρί με τη μορφή γαρνιτούρας στην πράσινη σαλάτα σας. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων των λαχανικών.Πηγή