“Τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία το θέμα της λογοκλοπής”, διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Ο κ. Διγαλάκης υπενθύμισε ότι στον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό των ΑΕΙ (Προεδρικό Διάταγμα 160/2008) η λογοκλοπή αποτελεί το πρώτο πειθαρχικό παράπτωμα για όλες τις κατηγορίες διδακτικού – ερευνητικού προσωπικού (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) καθώς και για τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν στους εσωτερικούς κανονισμούς, τους κανονισμούς σπουδών, καθώς και στους Κανονισμούς Αρχών και Λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας των πανεπιστημίων μας.
Πέραν όμως από τις νομοθετικές προβλέψεις, ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται αυτή τη στιγμή εκτεταμένος έλεγχος για λογοκλοπή με τη συνδρομή προηγμένων εργαλείων καταπολέμησής της και γνωστοποίησε ότι έγιναν δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στο λογισμικό ελέγχου πρωτοτυπίας περιεχομένου, Turnitin, επισημαίνοντας ότι “η συμφωνία για τη συνδρομή και χρήση του λογισμικού αυτού έχει επεκταθεί και καλύπτει, πλέον, για την τριετία 2020-2022 και τα 24 ακαδημαϊκά ιδρύματα”.
Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι το Turnitin είναι ένα διαδικτυακό λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής, του οποίου η βάση δεδομένων περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό ιστοσελίδων, εργασιών φοιτητών όλων των βαθμίδων, άρθρων και ακαδημαϊκών βιβλίων και περιοδικών. Χρησιμοποιείται σε πάνω από 15.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 1,6 εκατομμύρια καθηγητές και 26 εκατομμύρια φοιτητές παγκοσμίως, όπως επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η συμπερίληψη των ελληνόγλωσσων εργασιών, αλλά και η χρήση δυνατοτήτων αυτόματης μετάφρασης, καλύπτουν την αντιπαραβολή ελληνόγλωσσων κειμένων. Η συνδρομή σε αυτή την υπηρεσία γίνεται με τον συντονισμό του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), ο οποίος έχει συνεργαστεί με το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet για τη διασύνδεση τού εν λόγω λογισμικού με την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Open eClass.
Τέλος, ο κ. Διγαλάκης κάλεσε να αποφεύγονται ανυπόστατες γενικεύσεις και υπερβολές σχετικά με την έκταση του φαινομένου της λογοκλοπής στα ελληνικά ΑΕΙ, οι οποίες, όπως είπε, “εκθέτουν τη χώρα μας και δυσφημούν τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές μας”. Προς επίρρωση αυτών, ο Υφυπουργός επικαλέστηκε την έντονα αυξητική τάση της απήχησης των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, η οποία ξεπερνά αισθητά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και τον αντίστοιχο του ΟΟΣΑ για την τελευταία καταγεγραμμένη πενταετία 2012-16, και κατέληξε με τη διαπίστωση ότι “αν οι δημοσιεύσεις των ελλήνων ερευνητών ήταν προϊόν λογοκλοπής, δεν θα είχαν την απήχηση αυτή στο διεθνές ερευνητικό πεδίο”.