Ενημερωτική εγκύκλιο με θέμα τα«Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας (μέσω καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών μέσων σε επιφάνειες) στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μετά την επιστροφή στις Σχολικές Μονάδες και στους φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες», απέστειλε το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα:

Γενικές οδηγίες εξυγίανσης (καθαρισμού / απολύμανσης) των εκπαιδευτικών μονάδων

Β.1. Ορισμοί
Καθαρισμός είναι η μηχανική απομάκρυνση οργανικών & ανόργανων ρύπων (π.χ. σκόνη) από μία επιφάνεια ή από ένα εργαλείο με αποτέλεσμα τη μείωση του μικροβιακού φορτίου. Επίσης καθαρισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπινα μέλη (π.χ. χέρια, πρόσωπο, κεφαλή κ.λπ.).
Απολύμανση είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η αδρανοποίηση ή καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά όχι των ανθεκτικών τους μορφών (π.χ. σπόροι) με χημικές ουσίες (π.χ. αλκοόλη) ή φυσικές μεθόδους (π.χ. θερμοκρασία) σε αντικείμενα, εργαλεία και επιφάνειες.

Β.2. Γενικά Προληπτικά μέτρα

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για:
 τον συστηματικό, επαρκή και κατά το δυνατό συνεχή αερισμό όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα
 την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των εκπαιδευτικών μονάδων.
 τον έλεγχο του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκαθίσταται άμεσα τυχόν βλάβες
 την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων
 την αποφυγή πόσης νερού από το στόμιο της βρύσης με απευθείας επαφή με αυτό
 την καθημερινή και τακτική κατά τη διάρκεια της ημέρας καθαριότητα και απολύμανση των αποχωρητηρίων καθώς και οποτεδήποτε παρουσιαστεί ανάγκη κατά την διάρκεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων
 την τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί από την Υπηρεσία μας για την χρήση κλιματιστικών μονάδων με την εγκύκλιο ΑΔΑ:6ΒΟ5465ΦΥΟ-ΨΣΓ «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων»

Τι πρέπει να καθαριστεί/ απολυμανθεί και πόσο συχνά :
Πρέπει να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι χώροι και τα σημεία συχνών επαφών (δάπεδα, τοίχοι, οροφές, γραφεία, έδρες, θρανία, βιβλιοθήκες, πάγκοι σχολικών εργαστηρίων, άλλα έπιπλα, ασανσέρ, πόμολα, κουπαστές σκάλας ,συσκευές τηλεφώνου, πληκτρολόγια κλπ) καθαρίζονται επαρκώς και απολυμαίνονται. Ορισμένες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται μόνο με σαπούνι και νερό είτε γιατί δεν αγγίζονται συχνά, είτε γιατί η εφαρμογή απολυμαντικών δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά. Επίσης, αντικείμενα που δεν καθαρίζονται εύκολα, να διερευνηθεί αν μπορούν να μετακινηθούν, ώστε να μην αγγίζονται συχνά. Ομοίως προσδιορίζονται οι επιφάνειες και τα αντικείμενα που πρέπει να απολυμανθούν μετά τον καθαρισμό.

Διευκρινίζεται ότι οι χώροι που έχουν παραμείνει αχρησιμοποίητοι για περισσότερο από 7 ημέρες καθαρίζονται στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών καθαριότητας.

Οι εξωτερικοί χώροι συνήθως απαιτούν κανονικό καθαρισμό και όχι απολύμανση.

Ψεκασμός απολυμαντικού σε πεζοδρόμια και μέσα σε προαύλια δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο COVID-19 για το κοινό.
2. Πώς θα γίνει η απολύμανση με βάση τον τύπο της επιφάνειας και του πόσο συχνά αγγίζεται αυτή. Θα πρέπει να διευκρινίζεται το σκεύασμα καθώς και να παρέχονται οδηγίες για την ορθή παρασκευή και χρήση του απολυμαντικού διαλύματος.
Προτεραιότητα να δίνεται στην απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται πολύ συχνά.
3. Ποιοι είναι οι πόροι και ο εξοπλισμός που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα των προϊόντων καθαρισμού και των μέσων ατομικής προστασίας που είναι κατάλληλος και απαραίτητος για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων.

ΦΕΚ

aftodioikisi.gr



agrinio24.gr