Η βελτίωση αυτή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως νευροεκφυλιστικών διαταραχών, λένε οι ερευνητές
Αν έχετε υπέρταση, σίγουρα γνωρίζετε ότι ρυθμίζοντάς την μειώνετε τον κίνδυνο να υποστείτε καρδιαγγειακό επεισόδιο. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι με την εντατική ρύθμιση επιτυγχάνετε πολύ περισσότερα από αυτό.
Όπως θα ανακοινώσουν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Νευρολογικών Διαταραχών & Εγκεφαλικού (NINDS) των ΗΠΑ στο επερχόμενο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ISC23), η εντατική ρύθμιση της πίεσης μπορεί να βελτιώσει τη δομή του εγκεφάλου.
Η βελτίωση αφορά τα τμήματά του που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών και των άλλων υποπροϊόντων του μεταβολισμού. Η συσσώρευση αυτών των υποπροϊόντων στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη άνοιας.
Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε 442 εθελοντές, μέσης ηλικίας 67 ετών. Το 60% εξ αυτών ήταν γυναίκες. Η μελέτη άρχισε το 2010 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν κατά την έναρξή της υπέρταση, αλλά όχι διαβήτη, άνοια ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί σχεδόν 4 χρόνια, ταξινομώντας τους σε δύο ομάδες, αναλόγως με την ρύθμιση της πίεσής τους:
- Εντατική ρύθμιση. Στόχος είναι να διατηρείται η συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) από 120 mmHg και κάτω
- Κλασική ρύθμιση. Στόχος είναι να διατηρείται η συστολική πίεση κάτω από 140 mmHg
Οι περιαγγειακοί χώροι
Στην αρχή και στο τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, τους υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Με τις μαγνητικές ήθελαν να εξετάσουν το ποσοστό του εγκεφαλικού ιστού που καταλάμβαναν οι περιαγγειακοί χώροι.
Οι περιαγγειακοί χώροι είναι περιοχές του εγκεφάλου γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι τα σημεία απ’ όπου γίνεται η κάθαρση των τοξινών και των άλλων υποπροϊόντων του μεταβολισμού. Οι περιοχές αυτές συνήθως διογκώνονται με την ηλικία ή στα άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση.
Οι αρχικές μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων της νέας μελέτης έδειξαν ότι οι περιαγγεικοί χώροι ήταν πιο διογκωμένοι στους μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές. Οι συμμετέχοντες αυτοί είχαν επίσης περισσότερη ατροφία του εγκεφάλου. Η ατροφία αποτελεί μία ένδειξη γήρανσης και φθίνουσας πορείας του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα
Ωστόσο μετά από τέσσερα χρόνια θεραπείας για την υπέρταση, ο όγκος των περιαγγειακών χώρων μειώθηκε σημαντικά στους εθελοντές που έκαναν εντατική θεραπεία για την πίεσή τους. Αντιθέτως, δεν άλλαξε σε όσους έκαναν την κλασική θεραπεία.
Τα ευρήματα αυτά, δε, ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. «Η εντατική ρύθμιση της πίεσης είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου. Έως πρότινος νομίζαμε ότι αυτό αφορούσε πρωτίστως την προστασία από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η μελέτη μας όμως δείχνει ότι επεκτείνεται και στην κάθαρσή του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kyle Kern, από το NINDS. «Όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να απαλλαγεί επαρκώς από τις τοξίνες και τα άλλα υποπροϊόντα, αυτά συσσωρεύονται και μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη άνοιας».
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κάθαρση του εγκεφάλου άγεται από κάθε παλμό στις εγκεφαλικές αρτηρίες (τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο). Η υπέρταση, όμως, προκαλεί προοδευτική σκλήρυνση των αρτηριών, με συνέπεια να παρεμποδίζεται η λειτουργία τους. Αυτό οδηγεί σε μείωση της κάθαρσης του εγκεφάλου και διόγκωση των περιαγγειακών χώρων.
Το Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ISC23) θα διεξαχθεί 8-10 Φεβρουαρίου 2023 στο Ντάλλας.
Φωτογραφία: iStock