Πιο αναλυτικά, ο Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Δικαιούχοι θα είναι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το παράρτημα Ι του προσωρινού πλαισίου στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενδεικτικά, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες , βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.
Οι βιομηχανίες αυτές δε θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.
- Η επιδότηση για όλο το 2023 ανέρχεται σε 50€/MWh.
Δείτε με ένα κλικ εδώ τις επιδοτήσεις για οικιακά τιμολόγια και αγρότες.
Κατά την τοποθέτηση του, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε:
«Συνεχίζουμε για 19ο μήνα την επιδότηση. Οι Έλληνες έμειναν μακριά από τις επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης. Διασφαλίσαμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Ενισχύουμε την πολιτική που υλοποιούμε από την αρχή της θητείας μας για μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας. Η κρίση έχει αμβλυνθεί αλλά δεν έχει τελειώσει. Μέλημα ο λογαριασμός να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα».