Από την πτώση των βράχων τραυματίστηκαν εφτά άτομα, ενώ προκλήθηκε και δίνη με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν βάρκες.

Πτώσεις βράχων σημειώθηκαν και πάλι το 2022, μετά από σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

«Έχουμε αλλεπάλληλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις αυτές είναι μέσα στις φυσικές διεργασίες που εξελίσσονται στο Ναυάγιο και με το υλικό των κατολισθήσεων τροφοδοτείται η πιο όμορφη παραλία σχεδόν της Ελλάδας. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να οριοθετήσουμε ζώνες στο Ναυάγιο το οποίο και το κάναμε. Δεν απέδωσαν γιατί δεν υπήρχε φύλαξη αλλά και ήταν σε εξέλιξη μεγάλες νέες κατολισθήσεις», σημειώνει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Κλείνει μέχρι τον Οκτώβριο

Μετά από αυτοψία του προέδρου του ΟΑΣΠ διαπιστώθηκε εκτεταμένος κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή και έτσι, μετά από υπουργική απόφαση, η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδα θα μείνει κλειστή έως τις 31 Οκτωβρίου.

Δε θα επιτρέπεται η παραμονή στην παραλία, ούτε η πρόσβαση από στεριά στην κορυφή της παραλίας, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς.

Τα τουριστικά σκάφη θα προσεγγίζουν τον κόλπο από απόσταση ασφαλείας.

Οι ζώνες

Έως σήμερα η παραλία ήταν χωρισμένη σε τρείς ζώνες.

Στην κόκκινη ζώνη που είναι πιο κοντά στα βράχια, απαγορευόταν η παρουσία επισκεπτών.

Ακολουθούσε η κίτρινη ζώνη, όπου επιτρεπόταν έως 774 άτομα και τέλος η πράσινη ζώνη, χαμηλού κινδύνου, μπροστά ακριβώς από το κουφάρι του πλοίου επιτρεπόταν έως 335 άτομα.

Αντιδράσεις από τοπικούς φορείς

Να βρεθεί η χρυσή τομή για να ανοίξει η παραλία με τα απαραίτητα μέτρα ζητούν οι τοπικοί φορείς.

«Εμείς ζητούμε διευκρινήσεις όπου θα διευκρινίζονται οι συνθήκες επισκεψιμότητας και οι ζώνες επισκεψιμότητας στο Ναυάγιο. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, διότι αφού προσδιοριστούν οι ζώνες, οι ώρες και ο αριθμός των επισκεπτών που θα μπορούν κατά περιόδους μέσα στην ημέρα κατά διαστήματα να επισκέπτονται το Ναυάγιο, χρειάζεται και μια υψηλή επιτήρηση», λέει η Ρόδη Κράτσα, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη, η ομάδα του κ. Λέκκα διαπίστωσε ότι υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων τόσο από μικροσεισμούς, όσο και μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα.



megatv.com