Είναι πολύ εύκολο να φτιάξει κανείς την ζύμη για την αλμυρή ή γλυκιά τάρτα. Πρόκειται κυριολεκτικά για 3 κινήσεις και 3 υλικά.
Απαραίτητο συστατικό το καλό soft βούτυρο.
Υλικά
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια βούτυρο, soft, κρύο από το ψυγείο
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλυτζάνι κρύο νερό ψυγείου
Εκτέλεση
- Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ, το βούτυρο σε κύβους, εκτός από το νερό
- Με το χέρι αναμείξτε καλά το μείγμα, επιμείνετε γιατί το βούτυρο είναι κρύο
- Αν μείνουν μερικά γρομπαλάκια βουτύρου, δεν πειράζει, θα λιώσουν υπέροχα στον φούρνο
- Οταν το μείγμα έχει πάρει μορφή, ρίξτε λίγο λίγο το νερό ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, αλλά όχι πολύ υγρή
- Τυλίξτε την ζύμη με διαφάνεια, βάλτε την λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί
- Απλώστε αλεύρι σε επιφάνεια και ανοίξτε τη ζύμη σε φύλο όσο χρειάζεται το ταψάκι σας
- Για να γίνει ζύμη για γλυκιές τάρτες αρκεί να ρίξετε 1 κουταλιά ζάχαρη στο μείγμα
- Ακόμη και με τα δάχτυλα ανοίγει αυτή η ζύμη!