Συνελήφθη από το FBI οπαδός του Τραμπ που ήθελε να «καταστρέψει το Internet»

Νεαρός άνδρας που είχε συμμετάσχει στα βίαια επεισόδια στο αμερικανικό Καπιτώλιο τον Ιανουάριο συνελήφθη τώρα από το FBI κατηγορούμενος ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση σε κέντρο δεδομένων της Amazon για να «καταστρέψει το Διαδίκτυο» και την ελίτ που το ελέγχει.

Ο Σεθ Άαρον Πέντλεϊ, 28 ετών, συνελήφθη όταν παρέλαβε δήθεν εκρηκτικές ύλες από μυστικό πράκτορα του FBI που είχε προσφερθεί να τον βοηθήσει στην επίθεση.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, ο Πέντλεϊ πίστευε ότι το «70% του Διαδικτύου» ελέγχεται από 24 κέντρα δεδομένων, τα οποία ήθελε να καταστρέψει για να ανατρέψει την «ολιγαρχία» των ΗΠΑ και να θέσει εκτός λειτουργίας διαδικτυακές υπηρεσίες της CIA και το FBI.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν ποια κτίρια της Amazon ήθελε να δυναμιτίσει, όπως έγινε όμως γνωστό επρόκειτο για τρία κέντρα δεδομένων της Amazon Cloud Service, της μεγαλύτερης υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους του κόσμου, στην οποία βασίζονται χιλιάδες δικτυακοί τόποι και πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ενδεχόμενη καταστροφή ενός κέντρου δεδομένου πιθανότατα θα επηρέαζε τη λειτουργία του ACS για λίγες ώρες, σίγουρα όμως δεν θα κατέστρεφε το 70% του Διαδικτύου, δεδομένου ότι εφεδρικά αντίγραφα των δεδομένων αποθηκεύονται σχεδόν πάντα σε περισσότερα από ένα κέντρα δεδομένων.

Η έρευνα έδειξε ότι στις 6 Ιανουαρίου ο Πέντλεϊ ταξίδεψε από το Τέξας στην πόλη της Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που υποκίνησε ο τέως πρόεδρος Τραμπ, μεταφέροντας μάλιστα μαζί του πολεμικό τουφέκι, το οποίο όμως άφησε στο αυτοκίνητό του. Αν και συμμετείχε στη διαδήλωση, δεν εισήλθε στο κτίριο το Καπιτωλίου.

Δύο ημέρες αργότερα, χρήστης του Διαδικτύου ενημέρωσε το FBI για ύποπτες αναρτήσεις του Πέντλεϊ στο Διαδίκτυο, όπου εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Διόνυσος». Στις αναρτήσεις εξέφραζε την επιθυμία να προβεί σε «ένα μικρό πείραμα» που θα ήταν «επικίνδυνο» και θα είχε ως αποτέλεσμα τον «θάνατο».

Το FBI κατάφερε να ταυτοποιήσει τον Διόνυσο από την ηλεκτρονική του διεύθυνση και το προφίλ του στο Facebook.

Τον Ιανουάριο, μυστικός πράκτορας του FBI άρχισε να επικοινωνεί με τον Πέντλεϊ μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων επικοινωνιών Signal. Σταδιακά αποκάλυψε το σχέδιό του μαζί με χάρτες και το είδος των εκρηκτικών που σκόπευε να χρησιμοποιήσει.

Στις 31 Μαρτίου, ο μυστικός πράκτορας συνέστησε στον Πέντλεϊ συνάδελφό του που παρουσιάστηκε ως ειδικός στα εκρηκτικά και προθυμοποιήθηκε να προμηθεύσει την εκρηκτική ύλη C-4.

Στις 8 Απριλίου, ο πράκτορας παρέδωσε στον Πέντλεϊ τα κουτιά με τους δήθεν εκρηκτικούς μηχανισμούς και του εξήγησε πώς να τους οπλίσει και να τους πυροδοτήσει. Αμέσως μετά την παραλαβή ο νεαρός συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση με την κατηγορία ότι σχεδίαζε ανατίναξη κτιρίων.


agrinio24.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ