Ευρωπαίοι μαθητές συμμετέχουν σε μια εικονική διάσκεψη κορυφής για τους νέους για το κλίμα.

Οι μαθητές από 33 σχολεία σε όλη την Ευρώπη θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για τη Νεολαία για το Κλίμα στις 18 και 19 Μαρτίου 2021.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και διαμορφώνεται σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP). Μετά την ακύρωσή του λόγω της εμφάνισης του COVID τον Μάρτιο του 2020, η εμβληματική εκδήλωση της επιτροπής του 2021 για τους νέους, η Ευρώπη σου, η γνώμη σου! (YEYS), θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαρτίου 2021.

Μαθητές από 33 δευτεροβάθμια σχολεία σε όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν για να συζητήσουν τους καλύτερους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, με το σύνθημα «Το κλίμα μας, το μέλλον μας!».

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία στις 18 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Frans Timmermans, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και την πρόεδρο της ΕΟΚΕ, Christa Schweng.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ και εμπειρογνώμονας της πράσινης οικονομίας, Cillian Lohan, θα προεδρεύσει των συνόδων ολομέλειας της συνόδου κορυφής. Πάνω από εκατό μαθητές 16-18 ετών και περισσότεροι από 30 εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος στο εικονικό YYYS 2021.

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να ακούσει τις καινοτόμες ιδέες των μαθητών για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου μας να γίνουν ουδέτερες ως προς το κλίμα έως το 2050.

Οι μαθητές θα κληθούν να εκπροσωπήσουν έναν τομέα, μια βιομηχανία ή ένα σύνολο χωρών και να διαπραγματευτούν μεταξύ τους. Θα συζητήσουν τις προτάσεις τους χρησιμοποιώντας το μοντέλο μιας Διάσκεψης των Μερών (COP) από τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων νεολαίας, όπως η Anuna de Wever, μια βελγική ακτιβίστρια για το κλίμα, θα τους βοηθήσουν να μετατρέψουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε συγκεκριμένες συστάσεις. Αυτές οι συστάσειςθα μεταφερθεί από την ΕΟΚΕ στους διεθνείς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το περιβάλλον και θα συζητηθούν σε διασκέψεις σε όλη την Ευρώπη καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, όπως η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2021 Το Σάββατο 20 Μαρτίου , σύμφωνα με το μοντέλο COP, η ΕΟΚΕ θα πραγματοποιήσει μια δημόσια εκδήλωση για νέους ζωντανά στα κοινωνικά μέσα, με τίτλο « Σχεδιασμός συστημικής αλλαγής».

Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει αρκετούς νέους εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές και επηρεαστές για να μοιραστούν τις γνώσεις και τις γνώσεις τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο των συστημικών αλλαγών.

Αυτό θα προσφέρει στο νέο κοινό πολύτιμες νέες γνώσεις και, κυρίως, την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους. Εκτός από τις συζητήσεις, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τη συστημική αλλαγή μέσω της τέχνης. Κατά την προετοιμασία των συζητήσεων, ένα μέλος της ΕΟΚΕ θα επισκεφθεί κάθε συμμετέχον σχολείο – αυτοπροσώπως, όπου είναι δυνατόν, ή μέσω τηλεδιάσκεψης – για να μιλήσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΕΟΚΕ και για το έργο που κάνουν για τους νέους και για να εξηγήσει τη δομή της εκδήλωσης και τι θα αναμένεται από το σχολείο.

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Ιστορικό Η Ευρώπη σου, η γνώμη σου! (YEYS) είναι μια εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η φωνή της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη. Το YEYS είναι η εμβληματική εκδήλωση της Επιτροπής για τους νέους. Ξεκίνησε το 2010 με στόχο τη σύνδεση των νεότερων πολιτών της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα 33 σχολεία που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία επιλέχθηκαν τυχαία από 800 υποψήφια σχολεία από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πέντε υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία). Κάθε χρόνο, μαθητές 16-18 ετών έρχονται στις Βρυξέλλες για δύο ημέρες και εργάζονται μαζί για να καταρτίσουν ψηφίσματα, τα οποία στη συνέχεια διαβιβάζονται στους διεθνείς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αυτά τα ψηφίσματα περιέχουν τις ιδέες, τις προτάσεις και τις ελπίδες των μαθητών για το μέλλον τους ως ευρωπαίων πολιτών.

Οποιοδήποτε γυμνάσιο στην Ευρώπη μπορεί να υποβάλει αίτηση για αποστολή τριών μαθητών για συμμετοχή στο YEYS. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η ΕΟΚΕ ελπίζει να διασφαλίσει ότι οι απόψεις, οι εμπειρίες και οι ιδέες των νεότερων γενεών της Ευρώπης θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία χάραξης πολιτικής της ΕΕ.



Πηγή