Ο ένας είναι μεγιστάνας του χρήματος, ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περιουσία δισεκατομμυρίων.

Η άλλη είναι απλώς η «πιο μοναχική γυναίκα του κόσμου», όπως αποκαλούν συχνά την περιβόητη ερημίτισσα της Ρωσίας, μια γυναίκα που δεν έχει πιάσει ποτέ στο χέρι της λεφτά.

Οι ζωές τους δεν έχουν τίποτα κοινό. Εκείνος ζει στη Μόσχα μέσα στα αμύθητα πλούτη. Ήταν μάλιστα για σειρά ετών ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας.

Εκείνη ζει σε έναν απομονωμένο οικισμό στις εσχατιές της Σιβηρίας εδώ και 7 δεκαετίες, μακριά από τον πολιτισμό και τις ανέσεις.

Κι όμως, το εντελώς παράξενο 2020 τους έφερε κοντά. Θυμίζοντας πως μια καλή πράξη μπορεί να ταξιδέψει πολύ μακριά…

Ποια είναι η ερημίτισσα

 

wkg 11

Η ερημίτισσα της Σιβηρίας, Agafya Lykova, είναι πολύ γνωστή στη Ρωσία, έστω κι αν δεν αξίωσε ποτέ τέτοιες δάφνες. Την έχουν επισκεφτεί όμως πολλοί δημοσιογράφοι, καθώς μοιάζει να φυλά τις Θερμοπύλες της παράδοσης.

Γεννήθηκε το 1944 σε μια οικογένεια παλαιοημερολογιτών και τίποτα δεν έχει αλλάξει στη ζωή της αυτά τα 70 χρόνια σε όρους υλικού πολιτισμού.

Από την εποχή που έχασε μάλιστα τον πατέρα της στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ζει σαν ερημίτισσα μέσα στις παγωμένες στέπες της Σιβηρίας, στο ομόσπονδο υποκείμενο Δημοκρατία της Χακασίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το κάπως γνωστότερο Αμπακάν.

Η ίδια έγινε διασημότητα, η πιο παράξενη διασημότητα της χώρας, ήδη από τα 80s, όταν άρχισαν να προβάλλονται τα πρώτα αφιερώματα για την ερημίτισσα και την ακραία απομόνωση στην οποία ζει.

wkg 6

Η Lykova είναι το μόνο εν ζωή μέλος της ιστορικής οικογένειάς της, μια ηρωίδα της ζωής που ζει σε απόλυτη αυτάρκεια εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η πλησιέστερη πόλη είναι εξάλλου 240 χιλιόμετρα μακριά, κι έτσι δεν είχε άλλη επιλογή.

Από ρωσικά ντοκιμαντέρ μαθαίνουμε πως τα πρώτα 35 χρόνια της ζωής της δεν είχε επαφή με κανέναν άλλον άνθρωπο από τους γονείς και τα αδέλφια της.

Εκεί τη βρήκε το 1978 μια ομάδα γεωλόγων, εντελώς συμπτωματικά, και ανέφεραν πως η Lykova μιλούσε μια γλώσσα «παραμορφωμένη από την ισόβια απομόνωση». Ομάδα ανθρωπολόγων θέλησε να τη μελετήσει και από τον τρόπο ομιλίας της πίστεψαν πως είχε νοητικά προβλήματα.

Όταν είδαν ωστόσο τις ικανότητές της στο κυνήγι, τη μαγειρική, το ράψιμο, τις κατασκευές και την ανάγνωση, αναθεώρησαν τάχιστα. Όσο μάλιστα ερχόταν σε ολοένα και περισσότερη επαφή με τον κόσμο, η ομιλία της βελτιωνόταν.

wkg 4

Χαρακτηριστική στιγμή στη ζωή της ήταν αυτός ο μήνας που βγήκε από την απομόνωση, όταν η σοβιετική κυβέρνηση αποφάσισε να της δείξει τον κόσμο.

Της πλήρωσαν τα έξοδα για να επισκεφτεί τοποθεσίες εντός Ρωσίας και να δει για πρώτη φορά στη ζωή της αεροπλάνα, αυτοκίνητα, τηλεόραση κλπ. Ακόμα και τα άλογα ή τα λεφτά ήταν γι’ αυτή άγνωστα πράγματα.

Όπως ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ή ακόμα και το ιστορικό ταξίδι του Γιούρι Γκαγκάριν.

Ήταν μία από τις 6-7 φορές που έφυγε ποτέ από το κτηματάκι της στις ερημιές της Σιβηρίας. Οι άλλες φορές ήταν κυρίως για ιατρικούς λόγους.

Όλες οι γνώσεις της μάλιστα για τον κόσμο εξαντλούνταν στις διηγήσεις του πατέρα της και την Αγία Γραφή.

Ποιος είναι ο κροίσος

AP 19053852051514

Σύμφωνα με το Forbes, ο ρώσος ολιγάρχης Oleg Deripaska έχει σήμερα περιουσία της τάξης των 3 δισ. δολαρίων. Ο ζάπλουτος βιομήχανος, γεννημένος το 1968, ήταν ως το 2018 πρόεδρος της Rusal, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας αλουμινίου του κόσμου.

Ο όμιλός του Basic Element παραμένει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ρωσίας, έχοντας συμμετοχές στα πάντα, από την ενέργεια και τις κατασκευές μέχρι τα χρηματοοικονομικά και τη γεωργία.

Όσο για το ίδρυμά του, το Volnoe Delo, παραμένει εδώ και χρόνια ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φιλανθρωπικός φορέας της Ρωσίας, έχοντας διαθέσει πάνω από 250 εκατ. δολάρια σε εκπαιδευτικές κυρίως δράσεις.

Ο Deripaska ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως αντιπρόσωπος μετάλλων. Ο πτυχιούχος φυσικής του Πανεπιστημίου της Μόσχας εξειδικεύτηκε γρήγορα στο αλουμίνιο, πριν μεταπηδήσει στον κλάδο της ενέργειας. Και από κει στα βιομηχανικά μηχανήματα, τον αγροτικό τομέα και τις επενδύσεις τελικά.

Τη Rusal την ίδρυσε το 2000 και το 2007 συγχωνεύτηκε με δύο ακόμα εταιρίες του κλάδου, δημιουργώντας τον κολοσσό United Company Rusal, του οποίου ήταν πρόεδρος.

AP 261983901716

Ο Deripaska έχασε ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας του κατά την οικονομική ύφεση του 2007-2008, επιβίωσε ωστόσο και επανήλθε δυναμικότερα στο προσκήνιο του επιχειρείν.

Τελευταία φορά τον ακούσαμε πρόσφατα, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών να τον κατηγορεί ανοιχτά για ξέπλυμα χρήματος και παρασκηνιακές διασυνδέσεις που έφτασαν ως και την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Financial Times», τα πλοκάμια του έχουν διεισδύσει σε πολιτικούς κύκλους σε Ρωσία και ΗΠΑ.

Ο ίδιος απάντησε πάντως στα δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις των αμερικανικών μέσων ως «αβάσιμο κουτσομπολιό» και «εσκεμμένη εργαλειοποίηση του νομικού κύρους των ΗΠΑ για πολιτικούς σκοπούς».

Η Lykova και ο Deripaska

shutterstock 1547062307

Η ερημίτισσα και ο δισεκατομμυριούχος έγιναν κοινή είδηση στα τέλη του 2020, όταν η εφημερίδα «The Siberian Times» αποκάλυψε πως ο Deripaska προθυμοποιήθηκε να της φτιάξει ένα νέο σπίτι.

Το οικογενειακό αγρόκτημα στα βουνά της Σιβηρίας που έχει περάσει τη ζωή της έχει γίνει ερείπιο με τα χρόνια και χρειαζόταν μια ριζική ανακαίνιση.

Η 76χρονη θα συνεχίσει να ζει τη ζωή που έχει επιλέξει χάρη στον κροίσο, ο οποίος άκουσε τις εκκλήσεις των πολιτών για λογαριασμό της και ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την επισκευή των κτισμάτων του αγροκτήματός της.

Η οικογένειά της, ορθόδοξοι χριστιανοί στο θρήσκευμα, είχαν φτιάξει το σπίτι τους στις εσχατιές της Σιβηρίας το 1936, ώστε να γλιτώσουν από τις θρησκευτικές διώξεις του καθεστώτος.

Μακριά από κάθε ίχνος πολιτισμού, κατάφεραν να ζήσουν σε πλήρη απομόνωση για 40 ολόκληρα χρόνια, μέχρι εκείνη τη συμπτωματική συνάντηση με την ομάδα των γεωλόγων.

wkg 9

Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όλοι είχαν πεθάνει, εκτός φυσικά από τη Lykova, που συνέχισε να ζει εκεί με τα λιγοστά ζώα και τα μποστάνια της.

Εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας της, δέχεται τα τελευταία χρόνια την επίσκεψη ενός τοπικού αξιωματούχου 2-3 φορές τον χρόνο, ώστε να διαπιστώσουν ότι παραμένει στη ζωή.

«Προσέχουμε πάντα πολύ όταν επισκεπτόμαστε την Agafya, με τον ιό ή χωρίς τον ιό», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο αξιωματούχος Alexander Kuznetsov που περνά μια στο τόσο και τη βλέπει. Ξέρει καλά ότι ζει απομονωμένη, κι έτσι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη όχι μόνο στον κορονοϊό, αλλά και σε κάθε νόσο.

Τον Ιούλιο του 2020, η ρωσίδα influencer Arina Shumakova δέχτηκε δριμεία κριτική όταν νοίκιασε ένα ελικόπτερο για να επισκεφτεί την «πιο μοναχική γυναίκα του κόσμου». Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού! Ήθελε να την πάρει μια αγκαλιά.

 

«Ο πιλότος μάς απαγορεύει ακόμα και να ακουμπήσουμε την Agafya», είπε η Shumakova σε ένα από τα βίντεο που ανέβασε στο Instagram, «όταν όμως φεύγαμε, της είπα: ‘‘Gafya, θέλω τόσο πολύ να σε πάρω μια αγκαλιά, αλλά μου το απαγορεύουν’’. Και αυτή μου είπε: ‘‘Μπορούμε να αγκαλιαστούμε, εκείνος [ο πιλότος] δεν μπορεί να μας δει’’».

«Είναι σαν τον Μόγλη, δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τις σημερινές μολύνσεις και αρρώστιες, πρέπει να είμαστε πολύ πειθαρχημένοι και προσεκτικοί για να παραμείνει ασφαλής», λέει και ο Kuznetsov, κατσαδιάζοντας κι αυτός την influencer.

 

Σε αυτό το πλαίσιο της ευημερίας της ερημίτισσας καλούσε και ο ίδιος τον κόσμο να βοηθήσει για να της φτιάξουν ένα νέο σπίτι, ώστε να μπορεί να παλεύει με τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη Σιβηρία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη δωρεά του μεγιστάνα, το ταπεινό σπιτικό της θα αντικατασταθεί με ό,τι ακριβώς έχει ζητήσει: ένα εξίσου ταπεινό, αλλά κάπως πιο σύγχρονο, ξύλινο σπίτι, μια μοντέρνα καλύβα με δυο λόγια.

Και μιας και τέτοια πράγματα δεν μπορούν να φτιαχτούν στο αφιλόξενο περιβάλλον όπου ζει, το σπίτι θα προκατασκευαστεί στο Αμπακάν και θα συναρμολογηθεί στο αγρόκτημά της, αφού το μεταφέρουν κομμάτι-κομμάτι στην ορεινή τοποθεσία.

Τουλάχιστον 18 πηγαινέλα θα χρειαστεί το αεροπλάνο για να μεταφέρει όλα τα τμήματα στην απομονωμένη περιοχή.

Κι ενώ η νέα κατασκευή μοιάζει εξόχως απλή, οι τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα «The Moscow Times» πως είναι «απατηλά απλή». Το σπίτι έχει πολλές από τις σύγχρονες ανέσεις και είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από επαρκές για να της χαρίσει ασφάλεια και θαλπωρή.

«Το νέο σπίτι θα είναι πολύ καλά μονωμένο», δήλωσε ο Victor Nepomnyashchiy, διευθυντής του εθνικού δρυμού της Χακασίας, που βρίσκεται κάπως κοντά στο σπίτι της ερημίτισσας.

Οι Αρχές εκτιμούν πως θα είναι όλα έτοιμα μέσα στους πρώτους μήνες του 2021. Ο Deripaska χρηματοδότησε επίσης έναν προσωπικό βοηθό για την Agafya, ώστε να τη βοηθά στις καθημερινές εργασίες τώρα που γέρασε.




agrinio24.gr