Πολλά και σοβαρή λοιμώδη νοσήματα απειλούν την υγεία των παιδιών και οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν τα σωτήρια εμβόλια, όπως αυτό για τη μηνιγγίτιδα Β.

Για κάθε γονιό, η πρώτη και κυριότερη προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών του. Δυστυχώς όμως η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός επισκιάζει τους τελευταίους μήνες κάθε πλευρά της ζωής και στις παράπλευρες απώλειες συμπεριλαμβάνονται τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν τα παιδιά.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστούσαν στους γονείς να μην αμελούν τους εμβολιασμούς των παιδιών. Όπως τόνιζαν, ειδικά τα εμβόλια για τις ηλικίες κάτω των 2 ετών πρέπει να γίνονται ακόμα κι αν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις (lockdown).

Πιο πρόσφατα ακόμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε ότι η πανδημία έχει διαταράξει τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της ιλαράς.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε σε πρόσφατη εγκύκλιο του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος ζητά να εμβολιαστούν όλες οι ηλικιακές ομάδες με τα εμβόλια που συνιστούν τα εθνικά προγράμματα.

Η εγκύκλιος εστάλη ως εξαιρετικά επείγουσα προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες στις 16 Νοεμβρίου 2020. Όπως επισημαίνει ο κ. Πρεζεράκος, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια με αποδεδειγμένη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα για δεκάδες σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα». Επομένως,  «δεν πρέπει να παραμένει σε αυτές τις συνθήκες ανεμβολίαστος πληθυσμός για κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια».

Η μηνιγγίτιδα

Στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι οι γονείς να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους για τους κινδύνους της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία ιδιαίτερα ύπουλη και επικίνδυνη νόσος. Προκαλείται από ένα βακτήριο που λέγεται μηνιγγιτιδόκοκκος. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των σταγονιδίων των αναπνευστικών εκκρίσεων.  Ο μηνιγγιτιδόκοκκος έχει 13 οροομάδες, εκ των οποίων η Β είναι αυτή που επικρατεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία ο εμβολιασμός όλων των μικρών παιδιών εναντίον της.

Οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες για προσβολή από αυτήν είναι τα βρέφη και τα νήπια, κυρίως ηλικίας κάτω του 1 έτους και ύστερα οι ηλικίες 1-4 ετών. Ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Η μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε μόλις 24 ώρες. Σε μία στις πέντε περιπτώσεις η κατάληξή της είναι σοβαρές επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μόνιμες αναπηρίες, ενώ περισσότεροι από ένας στους 20 ασθενείς χάνουν τελικά τη ζωή τους εξαιτίας της.

Πως εκδηλώνεται

Τα μικρά παιδιά συνήθως μολύνονται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β από τους ενήλικες με το φιλί, τον βήχα ή το φτάρνισμα. Στα αρχικά στάδια της μηνιγγίτιδας Β, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας είναι:

  • Αιφνίδια εκδήλωση πυρετού
  • Ναυτία και έμετος
  • Πονοκέφαλος
  • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
  • Πόνοι στους μυς

Ωστόσο κατά τα άλλα, ο μικρός ασθενής φαίνεται υγιής και αυτό δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση ότι έχει μια απλή ίωση που «θα περάσει γρήγορα». Ωστόσο η εξέλιξη είναι ραγδαία και σύντομα εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα, όπως αυχενική δυσκαμψία ή/και αιμορραγικό εξάνθημα. Το 20-30% των παιδιών έχουν και σπασμούς.

Η πρόληψη

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ιδιαίτερα συχνός στον γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες είναι φορείς του βακτηρίου αυτού. Επομένως, ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β  είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών.

Ο εμβολιασμός μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Οι δόσεις που απαιτούνται εξαρτώνται από την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας επίσης είναι απαραίτητος, αλλά δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.



agrinio24.gr