Κλειδί της μεταδοτικότητας η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ευρήματα από μικρή μελέτη στις ΗΠΑ. Ανιχνευόταν βιώσιμος κορωνοϊός για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Οι ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι εκδηλώνουν και τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για μήνες εάν έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το συμπέρασμά τους προέρχεται από μικρή μελέτη με ασθενείς οι οποίοι έκαναν θεραπεία για τον καρκίνο τους, όταν τους μόλυνε ο κορωνοϊός. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες θεραπείες επηρέαζαν σημαντικά το ιικό φορτίο των ασθενών.

Η ισχύουσα σύσταση για τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι να απομονώνονται για 20 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Και αυτό, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως απεκκρίνουν τον ιό για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Επομένως, απαιτούνται μέτρα προστασίας για περισσότερο καιρό από το σύνηθες. Η νέα μελέτη όμως έδειξε πως μερικοί ασθενείς με καρκίνο μπορεί να απεκκρίνουν τον κορωνοϊό επί έως 61 ημέρες.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανέλυσαν 78 δείγματα από 20 ανοσοκατασταλμένους ασθενείς με καρκίνο, τους οποίους είχε μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Οι 15 από αυτούς έκαναν ενεργό θεραπεία, όταν μολύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένης χημειοθεραπείας. Οι 11 εκδήλωσαν σοβαρή μορφή της λοίμωξης Covid-19.

Τα δείγματα αποκάλυψαν ότι τρεις από τους ασθενείς παρέμεναν μεταδοτικοί επί περισσότερο από 3 εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ένας από αυτούς ήταν μεταδοτικός για 61 ημέρες.

Οι τρεις ασθενείς υποβάλλονταν σε εξελιγμένες κυτταρικές θεραπείες για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος τους, γράφουν οι ερευνητές. Οι δύο από τους τρεις εκδήλωσαν σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Κανένας τους δεν ανέπτυξε αντισώματα στον κορωνοϊό.

Ελλιπείς γνώσεις

«Γνωρίζουμε από αρκετές μελέτες πως οι άνθρωποι με υγιές ανοσοποιητικό παύουν να είναι μεταδοτικοί μετά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης Covid-19. Ωστόσο οι γνώσεις για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς είναι ελλιπείς», δήλωσε η Dr Mini Kamboj, λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering.

Και συνέχισε: «Οι ισχύουσες συστάσεις για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς με Covid-19 βασίζονται σε περιορισμένα στοιχεία. Ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν, διότι οι 20 ημέρες απομόνωσης ενδεχομένως δεν είναι αρκετές».

Η Dr Kamboj παραδέχτηκε πως πιθανώς είναι μικρό το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο και κορωνοϊό που παραμένουν για καιρό μεταδοτικοί. Τόνισε όμως πως «αυτός είναι ένας υπολειπόμενος κίνδυνος τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Επομένως, «πρέπει να διατηρούμε ανοικτό μυαλό για τη μεταδοτικότητα από τους ασθενείς με  εξασθενημένο ανοσοποιητικό», κατέληξε.



agrinio24.gr