Η παιδική ηλικία αποτελεί μία από τις πιο ξέγνοιαστες αλλά και σημαντικές περιόδους για τη ζωή ενός παιδιού, καθώς αναπτύσσει την προσωπικότητά του και πλάθει τον χαρακτήρα του.

Κι αν καθημερινά προσπαθείς να χαρίσεις στο παιδί σου όσο το δυνατόν ομορφότερες και γεμάτες ξεχωριστές στιγμές αναμνήσεις, οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν ποια είναι τα πέντε πράγματα που θα θυμούνται τα παιδιά μας από αυτή την τρυφερή ηλικία της ζωής τους, όταν μεγαλώσουν.

5 αναμνήσεις που έχουν τα παιδιά από την παιδική ηλικία

Ποιοτικός χρόνος μαζί

Το να αφιερώνεις χρόνο στα παιδιά σου είναι πιο σημαντικό απ’ όσο φαντάζεσαι. Παίζοντας παιχνίδια, διαβάζοντας βιβλία ή απλώς μιλώντας δεν περνάτε μόνο παραγωγικά τον χρόνο σας, αλλά δημιουργείτε τις πιο όμορφες αναμνήσεις, που θα σας συντροφεύουν στο μέλλον. Τα παιδιά εσωτερικεύουν αυτή την αγάπη που λαμβάνουν, νιώθουν ότι έχουν αξία κι ότι είναι πολύτιμα. Ο συνδυασμός αυτών ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους και τους δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.

Ενθαρρυντικές λέξεις

Τα μηνύματα ενθάρρυνσης βοηθούν τα παιδιά τόσο στις καλές στιγμές όσο και στις πιο δύσκολες ημέρες τους. Οι θετικές λέξεις έχουν τη δύναμη να παροτρύνουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τα όριά τους, να νιώσουν ικανά και να εξελιχθούν, ενώ βρίσκονται σε ένα ασφαλές πλαίσιο.

Οικογενειακές παραδόσεις

Οι οικογενειακές παραδόσεις είτε είναι κυριακάτικα τραπέζια είτε έξοδοι σε γενέθλια και γιορτές είτε αποδράσεις στο χωριό είτε απλές συνήθειες που π.χ έχετε κάθε Παρασκευή βράδυ, μένουν για πάντα στη μνήμη των παιδιών. Περιμένοντας την έλευση κάποιου από αυτά τα γεγονότα, νιώθουν ανυπομονησία και χαρά για όσα πρόκειται να ζήσουν. Μέσα από τις οικογενειακές παραδόσεις δημιουργείται ένα επιπλέον δέσιμο, τα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα την ταυτότητα του περιβάλλοντος που ανήκουν και μαθαίνουν να έχουν αξίες, να κατανοούν και να σέβονται.

Κινήσεις ευγένειας

Μιλώντας και κάνοντας καλές πράξεις, δίνεις το καλύτερο παράδειγμα στο παιδί σου. Έχει μεγάλη σημασία να συζητάμε με τα παιδιά μας για τις ηθικές αξίες, όμως, όταν εμείς οι ίδιοι αναλαμβάνουμε δράση, δε γίνεται παρά το παιδί μας να πράξει με τον ίδιο τρόπο. Μαθαίνοντάς του να είναι ευγενικό και να προσφέρει βοήθεια, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και η αγάπη προς τον πλησίον.

Ασφάλεια σε δύσκολες στιγμές

Όταν το παιδί είναι άρρωστο, κουρασμένο ή στενοχωρημένο, οι ψυχολόγοι τονίζουν πως οι γονείς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί, βοηθώντας το να νιώσει ασφάλεια. Γνωρίζοντας ότι μπορεί να βασιστεί επάνω σου, ενισχύεται η εμπιστοσύνη ανάμεσά σας και δυναμώνουν οι δεσμοί.



Πηγή