Οι νεαρές γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα – χρόνιες προοδευτικές ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή των αρθρώσεων έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων από τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open και διεξήχθη από ερευνητές στην Ταϊβάν και την Κίνα δείχνει ότι ο βελονισμός όχι μόνο ανακουφίζει τον πόνο, αλλά στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι τα εξής:

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη χρήση ναρκωτικών και άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις και υποδηλώνουν ότι ο βελονισμός μειώνει τα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι η καρδιαγγειακή νόσος. Και είναι πιο πιθανό να έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο από τον γενικό πληθυσμό, σημείωσαν οι ερευνητές της μελέτης.

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής και οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, που προκαλείται από θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο, σχετίζεται με συστηματική φλεγμονή.

Η μελέτη έδειξε ότι εκτός από την ανακούφιση του πόνου, ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο βελονισμός μειώνει τη φλεγμονή

Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή θεραπεία που έχει εφαρμοστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων. Πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του βελονισμού. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης του δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά πιστεύεται ότι επηρεάζει διάφορους παράγοντες:

  • Νευρολογικές οδοί: Ο βελονισμός διεγείρει τα νεύρα, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί στην έκκριση νευροδιαβιβαστών, όπως η ενδορφίνη, που έχουν αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Ανοσολογικό σύστημα: Ο βελονισμός φαίνεται να ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση, μειώνοντας την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών.
  • Ενδοκρινικό σύστημα: Ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει την έκκριση ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η οποία σχετίζεται με την φλεγμονώδη αντίδραση.
  • Βιοχημικές διεργασίες: Ο βελονισμός ενδέχεται να επηρεάσει βιοχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως η ενεργοποίηση αντιφλεγμονωδών ενζύμων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, καθώς και η σωστή διαχείριση των φαρμάκων, κατά την αντιμετώπιση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε αυτούς τους ασθενείς.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο βελονισμός είναι ασφαλής και θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες επιλογές σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ειδικά σε εκείνους που αντιμετωπίζουν καθημερινή δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν ορισμένα φάρμακα.

«Με τη μείωση της φλεγμονής, ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τις κινητικές δεξιότητες», ανέφεραν.Πηγή