Το πάρκο στο Αιγαίο θα ξεκινά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα φθάνει ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο.

«Δε θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σκληρή η απάντηση της Αθήνας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην πρόκληση της Άγκυρας, τονίζοντας πως η Τουρκία πολιτικοποιεί ένα ξεκάθαρα περιβαλλοντικό ζήτημα.

«Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη, δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε το ταξίδι του στην Τουρκία.

«Νομίζω και οι συμπολίτες μας δε θέλουν να έχουμε ‘μπελάδες’ με την Τουρκία, ούτε να είμαστε σε διαρκή ένταση. Ακουμπήσαμε τα πολύ δύσκολα θέματα; Όχι. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Και προφανώς όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας».

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έρχεται λίγες ημέρες μετά την ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ έφτασε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ η επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.



megatv.com