Η Βηρυτός γίνεται στόχος επίθεσης, από το Ισραήλ, που σπέρνει τον πανικό… Κτίριο στα νότια προάστεια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, σε προπύργιο της Χεζμπολάχ, ισοπεδώνεται, από δύο πυραύλους που εκτόξευσε μαχητικό F-35.

Οι διασώστες εντοπίζουν εγκλωβισμένους μέσα στα χαλάσματα.

Ο ισραηλινός στρατός αναλαμβάνει, χωρίς καθυστέρηση, την ευθύνη για το χτύπημα. Στόχος φαίνεται πως είναι ο Ιμπραήμ Ακίλ, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ.

«Είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί χτυπούν στην Βηρυτό, από τις 31 Ιουλίου, όταν ο Φουάντ Σουκρ, ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από επίθεση με drone. Από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι η τρίτη επίθεση στη Βηρυτό», ανέφερε ο δημοσιογράφος του CNN, Μπεν Γουέντεμαν.

Αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τουλάχιστον 8 είναι οι νεκροί. Άλλοι 60 είναι οι τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Είχε προηγηθεί ολονύκτιο μπαράζ βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο, από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Είμαστε σε μία νέα φάση του πολέμου, που περιλαμβάνει ευκαιρίες, αλλά και σημαντικούς κινδύνους. Η Χεζμπολάχ αισθάνεται πως την καταδιώκουν», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ.

Μάχες στην μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν ξανά στο στόχαστρό τους το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ απάντησε σήμερα, εκτοξεύοντας τουλάχιστον 150 ρουκέτες, προς το βόρειο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα… Ο ηγέτης της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα διαμηνύει προς την ισραηλινή ηγεσία:

«Δεν θα επιστρέψουν ποτέ οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους. Δεν θα επιστρέψουν ποτέ οι έποικοι στα κατεχόμενα εδάφη και στους οικισμούς στο βόρειο Ισραήλ», τόνισε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας απαντά, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από κάμερες ενόπλων της Χεζμπολάχ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια μάχης από Ισραηλινούς στρατιώτες, στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Το Ιράν, το οποίο εξοπλίζει και χρηματοδοτεί την Χεζμπολάχ εκτόξευσε νέες απειλές, εναντίον του Τελ Αβίβ.

«Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης. Θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος», είπε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλάμι.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο ABC μεταδίδει πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, πιθανώς να σχεδίαζαν, επί 15 χρόνια την πρωτοφανή, υβριδική επίθεση, με τους χιλιάδες παγιδευμένους με εκρηκτικά βομβητές και ασύρματους, που εξερράγησαν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ.

Μπροστά στον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία καλούν σε αποκλιμάκωση, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να στέλνει αυστηρό μήνυμα στο Τελ Αβίβ.

«Η κλιμάκωση δεν είναι προς όφελος κανενός. Ακόμη, η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η κυριαρχία του Λιβάνου πρέπει να διαφυλαχθούν», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ καλούν από κοινού, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πλέον, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πριν ο πρόεδρος Μπάιντεν ολοκληρώσει τη θητεία του, τον Ιανουάριο του 2025.

Πιο ορατό από ποτέ το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Περίπου 200 ρουκέτες έχουν φύγει από τα εδάφη του νότιου Λιβάνου προς τα εδάφη του Ισραήλ.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε από την πλευρά του μετά από χρόνια, F-35, το οποίο απογειώθηκε και χτύπησε στοχευμένα, ντος της Βηρυτού. Είναι άλλη μία επίθεση που το Ισραήλ καταφέρνει να σκοτώσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Ο τύπος του εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε από το Ισραήλ

Αναφορικά με τον τύπου του εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε, φαίνεται πως ο ισραηλινός στρατός σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες οργάνωσε αυτή την επίθεση.

Η πανίσχυρη εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται PΕΤΝ, όπου 100 γρ. ανατινάζουν αυτοκίνητο. Ανήκει στην ευρύτερη έννοια της νιτρογλυκερίνης και είναι το πιο ισχυρό παραγωγό της.

Είναι συνθετικό εκρηκτικό.



megatv.com