Οι περισσότεροι γονείς, όταν σκέφτονται το θέμα του ύπνου, επικεντρώνονται μόνο στο νυχτερινό ύπνο των παιδιών τους και βασανίζονται με ερωτήματα, όπως «πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το βράδυ;» ή «πότε θα σταματήσει να ξυπνά τη νύχτα για γάλα;» κλπ.

Αυτό όμως που παραγνωρίζουν, είναι ότι την ίδια αξία με το νυχτερινό, έχουν και οι ημερήσιοι ύπνοι των μικρών τους, στους οποίους πρέπει να δείξουν ανάλογη προσοχή.

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ σημαντικός για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, αφού εξασφαλίζει την ξεκούραση και τη σωστή ανάπτυξή τους.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα νεογέννητο περνά τις περισσότερες ώρες του κοιμισμένο και σταδιακά, καθώς μεγαλώνει, καταφέρνει να μένει όλο και περισσότερες ώρες ξύπνιο μέσα στην ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα βρέφη έως 6 μηνών χρειάζονται 4-5 ημερήσιους ύπνους, από 6 έως 8 μηνών 2 με 3 ύπνους, από 8 έως 18 μηνών 2 ημερήσιους ύπνους και μετά τους 18 μήνες περνούν στον ένα ημερήσιο ύπνο, συνήθως μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη των γονιών είναι να αποφεύγουν τους ημερήσιους ύπνους, προσπαθώντας να κρατήσουν ξύπνιο ένα μωρό που εμφανώς νυστάζει, με την ελπίδα ότι θα κοιμηθεί περισσότερες ώρες το βράδυ. Φυσικά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν στο παιδί υπερένταση.

Οι ημερήσιοι ύπνοι είναι καλό να έχουν μια ρουτίνα, παρόμοια με αυτή του νυχτερινού ύπνου, αλλά πιο μικρής διάρκειας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να βάζετε το παιδί για ύπνο μετά από γεύμα, στην κούνια του και με συνθήκες ησυχίας και χαμηλού φωτισμού.

Τέλος, πρέπει να θυμάστε ότι ακόμα και τα πιο μεγάλα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση μέσα στην ημέρα, γι’ αυτό μη βιαστείτε να τους κόψετε τον υπνάκο τους, αλλά αφήστε τα ίδια να σας δείξουν πότε μπορούν να αντέξουν χωρίς αυτόν.

Πηγή: mother.gr



Πηγή