Η έλξη για τον «ακατάλληλο»
Πολύ συχνά, κι ας μην το παραδέχεσαι, νιώθεις έλξη ακαταμάχητη για έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε άλλη φάση ζωής από εσένα. Και τότε, αρχίζουν τα προβλήματα. Άλλοι κόσμοι, άλλες αντιλήψεις για τον κόσμο. Κι όμως. Τον έχεις ερωτευτεί τρελά. Όταν το πάθος καταλαγιάσει δεν μπορείς να εξηγήσεις τι ήταν αυτό που σε τράβηξε επάνω του. Θυμάσαι το τότε και απορείς. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
Αν ψάχνεις τον ένα και μοναδικό, είσαι σε λάθος δρόμο
Καλός ο ρομαντισμός αλλά σε κάποιες φάσεις της ζωής σου θα πρέπει να εκλογικεύσεις ακόμα και τα συναισθήματά σου. Ο ένας και μοναδικός, το άλλο το μισό δεν υπάρχει. Θα ήταν λυπηρό να «κουμπώνεις» μόνο με μία ψυχή εκεί έξω. Κι αν δηλαδή τη βρεις και δεν πάει καλά; Θα μείνεις μόνη σου για πάντα ή θα πιέσεις μία κατάσταση που όλα δείχνουν πως δεν τραβάει;
Μιζέρια εντός σχέσης. Κατάσταση, δεκτή
Μπορεί πολλοί άνθρωποι εκεί έξω να προσποιούνται πως όλα πάνε καλά στη σχέση τους αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να νιώσεις απέραντη μοναξιά εντός της. Είναι σύνηθες, είναι αληθινό. Ακόμα κι αν δείνεις καθημερινή μάχη ώστε να διατηρήσεις τη σχέση σου, υπάρχουν και στιγμές που νιώθεις απογοήτευση. Αποδέξου τη και ζήσε μαζί της ώστε να την απομακρύνεις.
Κοινός λογαριασμός ή κατοικίδιο ίσως μειώσουν την πιθανότητα χωρισμού
Με λες ήδη ρηχή και σε ακούω αλλά αυτό δεν είναι μία δική μου διαπίστωση αλλά αποτέλεσμα έρευνας. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «υλικούς περιορισμούς». Σκεφτείτε ένα σπίτι που έχετε αγοράσει (και ξεπληρώσει) μαζί, έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό ή ένα κατοικίδιο που φροντίζετε και οι δύο. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι υλικοί περιορισμοί κάνουν μια διάλυση λιγότερο πιθανή. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που πραγματοποιήθηκε με δείγμα ανύπαντρα ζευγάρια η προσθήκη μόνο ενός υλικού περιορισμού συνδεόταν με αύξηση κατά 10% των πιθανοτήτων να μη χωρίσουν. Για αυτό καλό θα ήταν πριν από κάθε τέτοια κίνηση να σκέφτεσαι και το μακροπρόθεσμο μέλλον. Θα γλιτώσεις πολλά.