Ήταν Δεκέμβριος του 2017 όταν μια τριπλή δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχε ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την οπλοφορία – οπλοκατοχή στην Ελλάδα για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου τους ενστόλους στα Σώματα Ασφαλείας και τους εν αποστρατεία στρατιωτικούς, όπως ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.
Δράστης ένας αστυνομικός που με το όπλο του πυροβόλησε και σκότωσε την σύζυγό του, την τρίχρονη κόρη του και τη πεθερά του και κατόπιν έδωσε τέλος στη ζωή του γράφοντας έτσι τον επίλογο της τραγωδίας.
Οι λεπτομέρειες που είχαν δει το φως της δημοσιότητάς συνταρακτικές. Ο δράστης λίγες ώρες πριν το άγριο φονικό είχε βγει βόλτα με την τρίχρονη κόρη του. Σαν πατέρας με κόρη απολάμβαναν τη βόλτα τους σε κοντινό πάρκο, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, της είχε αγοράσει γλυκό από ζαχαροπλαστείο της περιοχής.
Όλα έμοιαζαν φυσιολογικά και τίποτα δεν προμήνυε το τι θα ακολουθούσε τη μοιραία εκείνη νύχτα.
Οικογενειακές διάφορές που είχε ο δράστης με την σύζυγο και την πεθερά του το τελευταίο διάστημα αλλά και ένας έντονος καβγάς μεταξύ τους εκείνο το βράδυ, όπλισαν το χέρι του και ξεκλήρισε την οικογένεια του.
Ο δράστης αφού πυροβόλησε πρώτα την σύζυγο του στο στήθος, κατεδίωξε και πυροβόλησε την πεθερά του στο σαλόνι του διαμερίσματος. Το αίμα των δυο γυναικών πότισε το πάτωμα.
Η αυλαία όμως δεν είχε πέσει ακόμη. Η αδιανόητη τραγωδία ολοκληρώθηκε στο υπνοδωμάτιο της μικρής του κόρης όπου κοιμόταν παραδομένη στην αγκαλιά του Μορφέα. Σήκωσε το όπλο του και εκτέλεσε το αγγελούδι του με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Τι του έμενε πια; Την τελευταία του σφαίρα να την κρατήσει για τον εαυτό του. Γονάτισε δίπλα στο άψυχο σώμα του παιδιού του, το σκέπασε με ένα σεντόνι και έβαλε τέλος στη ζωή του.
Ένας άνθρωπος που είχε ορκιστεί να υπηρετεί το νόμο, έγινε φονιάς σκοτώνοντας ακόμη και το σπλάχνο του. Δυστυχώς αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που κάποιος έχει αφαιρέσει ζωές με όπλο είτε το κατέχει νόμιμα είτε παράνομα.
Το έγκλημα στο Ελληνικό, με δράστη τον υπερήλικα απόστρατο της Αεροπορίας ο οποίος πυροβόλησε με το όπλο που κατείχε μέρα μεσημέρι τη σύζυγό του, ή η δολοφονία με δύο σφαίρες νεαρού έξω από μπαρ στον Πειραιά για ασήμαντη αφορμή, επιβεβαιώνουν το τεράστιο πρόβλημα οπλοκατοχής που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χώρα, καθώς τα περιστατικά είναι πολλά και τα θύματα… περισσότερα.
Αυτό στάθηκε αφορμή να ανοίξουμε τον φάκελο «οπλοκατοχή – οπλοφορία» στην Ελλάδα και να ερευνήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.
- Τι προβλέπει ο νόμος; Είναι εύκολο να αποκτήσει κάποιος άδεια οπλοφορίας;
- Οι εν ενεργεία αστυνομικοί υποχρεούνται να αφήνουν το υπηρεσιακό τους όπλο στην υπηρεσία τους μετά το τέλος της εργασίας τους ή τους δίνεται το δικαίωμα να το παίρνουν μαζί τους σπίτι τους;
- Τι προβλέπει ο νόμος για απόστρατους στρατιωτικούς και συνταξιούχους των σωμάτων ασφαλείας;
- Και φυσικά πόσα είναι τα παράνομα όπλα στη χώρα μας και πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να τα αποκτήσει στη μαύρη αγορά;
Είναι εύκολο να αποκτήσει κάποιος νόμιμα όπλο;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι όχι. Από τον Μάιο του 2016, όπου έγινε τροποποίηση στους όρους και τις προϋποθέσεις απόκτησης άδειας οπλοφορίας βάσει οδηγίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η διαδικασία απόκτησης άδειας έγινε αυστηρή.
Στην Ελλάδα οι άδειες οπλοκατοχής για ατομική ασφάλεια, χορηγούνται από την ΕΛ.ΑΣ με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελικού Λειτουργού και Πιστοποιητικό ιατρού νευρολόγου-ψυχιάτρου ή παθολόγου από το οποίο προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου. Ακόμη χρειάζεται να προσκομίσει πλήρες αντίγραφο ποινικού μητρώου, μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι φυγόδικος, καθώς και να αποδείξει ότι συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι για την ασφάλειά του. Ότι κινδυνεύει η ζωή του δηλαδή.
Κατόπιν πρέπει να δώσει γραπτές εξετάσεις, να απαντήσει ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τη λύση, αρμολόγηση, γέμιση, απογέμιση, ασφαλή χρήση, ασφαλή μεταφορά και φύλαξη του αιτούμενου όπλου.
Αν και η διαδικασία φαίνεται εύκολη, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ τις περισσότερες φορές η άδεια δεν εκδίδεται και «σκοντάφτει» στον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος δεν πείθεται ότι ο αιτών κινδυνεύει πραγματικά.
Ωστόσο αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο ΦΕΚ περί οπλοκατοχής το οποίο είναι δημοσιευμένο στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και αποτελεί νόμο του κράτους, δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει από σκοποβολή.
Να έχει παρακολουθήσει μαθήματα και να εξεταστεί και στο κομμάτι αυτό. Σαν να δίνεις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης δηλαδή και να μην εξετάζεσαι στην οδήγηση παρά μόνο στα σήματα.
Τι ισχύει για τους ενεργεία αστυνομικούς;
«Ο αστυνομικός κατέχει και φέρει τον οπλισμό, για τον οποίο έχει εκπαιδευθεί, εφόσον κρίνεται σωματικά και ψυχικά κατάλληλος. Ο υπηρεσιακός ατομικός οπλισμός φέρεται πάντοτε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, επιτρέπεται δε να φέρεται και εκτός αυτής. Ο αστυνομικός δεν φέρει οπλισμό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του μόνο κατόπιν σχετικής διαταγής».
Αυτό αναφέρει ο νόμος περί «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς» ενώ επιτρέπει τη χρήση όπλων στο αστυνομικό προσωπικό, τους ειδικούς φρουρούς και τους συνοριακούς φύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι συνταξιούχοι των σωμάτων ασφαλείας και οι απόστρατοι υποχρεούνται να παραδίδουν το όπλο τους;
Κανένας νόμος δεν τους υποχρεώνει όταν αποχωρήσουν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης να παραδώσουν και το προσωπικό τους όπλο, αρκεί να καταθέσουν αίτηση για άδεια οπλοφορίας ώστε να συνεχίσουν να το κατέχουν νόμιμα.
Η μαύρη αγορά όπλων… ανθεί
«Όσο αυξάνεται η εγκληματικότητα, τόσο θα ανθεί η μαύρη αγορά», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος που ασχολείται νόμιμα με το εμπόριο όπλων ενώ μας εξηγεί ότι στη μαύρη αγορά υπάρχουν όπλα για κάθε γούστο και για όλα τα βαλάντια.
«Τα τελευταία χρόνια κυρίως στην περιφέρεια πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν «μαύρα όπλα» προκειμένου να υπερασπιστούν την οικογένεια και την περιουσία τους», μας λέει χαρακτηριστικά. Τα παράνομα όπλα έρχονται στη χώρα μας είτε οδικώς από τα Βαλκάνια είτε μέσω θαλάσσης από την Μεσόγειο.
Οι λαθρέμποροι όπλων ωστόσο, φαίνεται πως προτιμούν να τα φέρνουν μέσω θαλάσσης, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία αλλά και οι πεζές περιπολίες από συνοριοφύλακες έχουν κλείσει τις διόδους προσέλευσης προς την Ελλάδα.
Πιο διαδεδομένα όπλα στην μαύρη αγορά της Ελλάδος είναι τα Kalashnikov τα οποία προτιμούν κατά κύριο λόγο εγκληματίες που έχουν σκοπό να προβούν σε μεγάλες εγκληματικές ενέργειες και τα Tokarev που είναι μικρό πιστόλι ρωσικής προέλευσης εύκολο και εύχρηστο.
Τα Kalashnikov μεταχειρισμένα δεν ξεπερνούν σε τιμή τα 1.000 ευρώ, ενώ αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα καινούργιο, «παρθένο» όπως λένε στην πιάτσα των όπλων, θα πρέπει να διαθέσει περίπου 3.000 ευρώ. Όσο για τα Tokarev το κόστος του στη μαύρη αγορά κυμαίνεται από 800-2.500 ευρώ.
Σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, επίσημα στοιχεία για το πόσα παράνομα όπλα βρίσκονται κρυμμένα σε σπίτια σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχουν, καθώς δεν είναι μετρήσιμα σε στατιστικά ούτε καν σε καταγραφή και κάθε εκτίμηση θα είναι παρακινδυνευμένη, τόνισε.