Απεργιακές κινητοποιήσεις των κλινικοεργαστηριακών γιατρών προωθεί για μετά το Πάσχα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από άκαρπη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Στην κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του ΠΙΣ  και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκαν τα συνεχή «κουρέματα» στις αμοιβές των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ενώ από την πλευρά των γιατρών δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου αμέσως μετά το Πάσχα, γεγονός το οποίο θα επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, Ενώσεων και άλλων φορέων έθεσαν στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Πλαγιανάκο, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, με τη μηδενική συμμετοχή στις εξετάσεις των ασφαλισμένων, με δαπάνη των εργαστηριακών κέντρων και κλινικών. Οπως είπαν, “τα νέα μέτρα clawback (αρπαγή), προκαλούν σημαντικές δυσλειτουργίες καθώς και το νέο μέτρο της μηδενικής συμμετοχής στις δωρεάν εξετάσεις που δικαιούνται μεγάλες κοινωνικές ομάδες, χωρίς όμως να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ (…) Το νέο χαράτσι που επιβλήθηκε στον ιατρικό κόσμο έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με λουκέτο δεκάδες μικρά και μεγάλα εργαστήρια και ιατρεία”, λένε τα μέλη του ΠΙΣ.

Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων ζήτησαν από τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τη συμμετοχή των ασθενών σε εξετάσεις με μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή, όπως άλλωστε πράττει για το φάρμακο.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε το θέμα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ τα μέλη του ΠΙΣ δήλωσαν, ότι ο κλάδος δεν είναι πλέον διατεθειμένος να επωμιστεί κι άλλες επιβαρύνσεις. Τόνισαν, επίσης, ότι εξετάζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αμέσως μετά το Πάσχα.

“Το ενδεχόμενο αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δε θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που θα οφείλεται στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να κοινωνικοποιήσει ουσιαστικά τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια”, λένε τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το νέο ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων και Ιατρικών Ενώσεων – Φορέων και είναι αποφασισμένο να προασπίσει με κάθε νόμιμο τρόπο την οικονομική επιβίωση και την επιστημονική αυτοτέλεια των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακώνιατρών.

iatropedia.gr



Πηγή