Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 30΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 250 γρ. φακές ψιλές
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 300 γρ. λευκά μανιτάρια, χοντροκομμένα
  • 60 ml κονιάκ ή κρασί λευκό
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη και την πάπρικα για 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τις φακές, 900 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Παράλληλα σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια (σε δόσεις, αν χρειάζεται) μαζί με το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, αλατοπίπερο και το κονιάκ και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σερβίρουμε τις φακές σε βαθύ πιάτο, μοιράζουμε τα μανιτάρια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ξερή μυζήθρα.

kathimerini.gr

agrinio24.gr