Προετοιμασία – παρασκευή: 30΄, Αναμονή: 30΄
- έτοιμο παγωτό βανίλια ή σπιτικό
- 2 μπανάνες
Για τη ζύμη
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 300 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 20 γρ. μαγιά νωπή
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- 160 γρ. ζάχαρη
- 5 γρ. αλάτι
- 20 γρ. μαύρο ρούμι
Σος σοκολάτα
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
- 120 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη
- 40 γρ. κονιάκ
Διαδικασία
Ζύμη
Βάζουμε το βούτυρο και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην καεί (50° C). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη μαγιά και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη, φροντίζοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ρούμι. Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά και δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε το μπολ με μια βρεγμένη πετσέτα.
Αφήνουμε το χυλό για 30 λεπτά κατά μέρος να φουσκώσει λίγο και να ωριμάσει. Ψήνουμε τις βάφλες στο ειδικό σκεύος, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης του.
Σος σοκολάτα
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση, την αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε 3 δόσεις, φροντίζοντας να ενσωματωθεί η πρώτη δόση προτού ρίξουμε την επόμενη. Στο τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε μια βάφλα σε ένα πιάτο και ακουμπάμε πάνω της 2 μπάλες παγωτό της αρεσκείας μας. Από πάνω ρίχνουμε 1/2 μπανάνα, κομμένη σε ροδέλες. Περιχύνουμε με τη σος σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες βάφλες.