Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 50΄

Υλικά (για 1 φόρμα του κέικ περίπου 15 x 35 εκ. )

  • 220 γρ. (καθαρό βάρος) καρότα, καθαρισμένα
  • 220 γρ. (καθαρό βάρος) μήλα της αρεσκείας μας, καθαρισμένα
  • 220 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα της φόρμας
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) σόδα μαγειρική (σκόνη)
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροτριμμένα στο μούλτι (προαιρετικά)
  • άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις) τα καρότα με τα μήλα και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.

Τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με το μίξερ xειρός, μέχρι να αναμειχθούν.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σόδα με το χυμό λεμονιού  (θα δούμε ότι θα αφρίσουν) και τα ρίχνουμε στο μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Ρίχνουμε τα καρύδια (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε για να σκορπιστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.

Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κέικ και να ροδίσει.

Ελέγχουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει στεγνή, το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμη. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

Ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

kathimerini.gr



agrinio24.gr