Η πρώτη ιατρική ψηφιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, είναι πλέον γεγονός, μετά από δωρεά της οικογένειας του εφοπλιστή Χατζηπατέρα.
Η ψηφιακή ιατρική βιβλιοθήκη αναμένεται θα δημιουργηθεί με σκοπό να προωθήσει τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, όπως ανακοινώθηκε ενόψη του 45ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, που διεξάγεται από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών στις 15-18 Μαΐου στην Αθήνα.
Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, το σχέδιο έχει αρχίσει, ήδη, να υλοποιείται, καθώς αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της δωρεάς. Ο γεν.γραμμ. της Ιατρικής Εταρείας κ. Λ. Θηρραίος, ανέφερε ότι η βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία εντευκτηρίου, το οποίοι θα είναι στη διάθεση όλων των επιστημονικών εταιρειών.
Παράλληλος στόχος της Ιατρικής Εταιρείας αποτελεί και η διαδύνδεση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας των ιατρικών βιβλιοθηκών των νοσοκομείων, οι οποίες εξαιτίας κρίσης και υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζουν σοβαρή υπολειτουργία. Την συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζουν, επίσης, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ο σύλλογος βιβλιοθηκονόμων, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Η θεματολογία του Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα γίνει από τον γνωστό καθηγητή του London School of Economics κ. Ηλία Μόσιαλο με θέμα: «Για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας: Η πολιτική υγείας στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια». Το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι ένα αληθινά δημόσιο σύστημα υγείας, με εισαγωγή των στοιχείων της διαφάνειας και του ανταγωνισμού, υποστηρίζει ο κ. Μόσιαλος.
Ο καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Δημήτρης Μπούμπας και ο αντιπρόεδρος, καθηγητής νευρολογίας Σωκράτης Παπαγεωργίου αναφέρθηκαν επιγραμματικά στη θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώνεται σε διάφορα επίκαιρα θέματα, όπως:
- Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: Τι ψηφίσθηκε, τι εφαρμόζεται, ποιες οι δυσκολίες και οι πιθανές λύσεις.
Ανάλυση για τα συστήματα υγείας και τον προσανατολισμό τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και η καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού.
- Θεραπευτικά πρωτόκολλα: αύξηση της γραφειοκρατίας ή εξορθολογίκευση της ιατρικής πράξης; Υπάρχει όφελος για τον ασθενή;
Η εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων (ΘΠ) ως εργαλείων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η πρακτική εφαρμογή των κλινικών οδηγιών διάγνωσης και θεραπείας που βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.
- Κλινικές μελέτες. H Ελλάδα ουραγός. Προστατεύουμε τους ασθενείς από πειραματισμούς ή τους στερούμε καινοτόμα φάρμακα και υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα;
Οι κλινικές μελέτες είναι το κύριο μέσο για την εφαρμογή της βασικής έρευνας σε θεραπείες και έχουν πολλαπλή προστιθέμενη αξία για την έρευνα και ανάπτυξη, ενώ συμβάλλουν στη διαμόρφωση ανθρώπινου κεφαλαίου με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
- Καινοτόμες θεραπείες και τεχνολογίες: Ποιες είναι και πως θα αλλάζουν το πεδίο;
Σχετικά με τις καινοτόμες θεραπείες και τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του ασθενή, θα αναλυθεί η δυνατότητα να τροποποιηθεί γενετικά ο υποδοχέας των Τ κυττάρων ή να ενισχυθεί η δράση τους (θεραπείες CART και ανοσοθεραπείες) για να καταστρέφουν κακοήθη κύτταρα λευχαιμιών, λεμφωμάτων και άλλων καρκίνων, αποτελεί τη σύγχρονη επανάσταση στην ογκολογία.
- Δεδομένα υγείας σε εθνικό-πληθυσμιακό επίπεδο: ποια τα πλεονέκτημα και πως μπορούν να αξιοποιηθούν;
Στο πλαίσιο του 45ου ΕΠΙΣ διοργανώνεται το 1ο Health Datathon στην Ελλάδα με πραγματικά σύνολα ανωνυμοποιημένων δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ και του Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυϊας (Β.Ι) του Υπουργείου Υγείας.
- Φροντίδα των ηλικιωμένων στη κοινότητα και στο νοσοκομείο: Είναι οι ηλικιωμένοι οι ενήλικες μεγάλης ηλικίας ή κάτι το ξεχωριστό;
Σημαντική θεωρείται η ενότητα σχετικά με την υγεία ειδικών ομάδων πληθυσμού. Η φροντίδα για τους ηλικιωμένους αφορά όχι μόνο παράταση της ζωής αλλά και γηρατειά με ποιότητα ζωής και ειρηνικά τέλη.
- Ανακουφιστική φροντίδα στη κοινότητα και στο νοσοκομείο: Όταν οι καλές προθέσεις ιατρών και συγγενών δεν επαρκούν.
Η Ανακουφιστική Φροντίδα επιδιώκει τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής ασθενών (και των οικογενειών τους) που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με χρόνιες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες (όπως ο καρκίνος, οργανικές ανεπάρκειες, νευροεκφυλιστική νοσήματα κλπ).
- Υγεία γυναικών στην Ελλάδα: Είναι οι γυναίκες μοναδικές και γιατί; Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε;
Οι γυναίκες με το διπλό ρόλο τους ως μητέρες και σύζυγοι, αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικογενείας. Σοβαρά προβλήματα υγείας που απασχολούν και τα δύο φύλα μπορεί να εμφανισθούν με διαφορετική κλινική εικόνα στις γυναίκες με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται εγκαίρως.
- Αγγειακά εγκεφαλικά -τo «έμφραγμα» του εγκεφάλου: Μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς «μονάδα στεφανιαίων» για τα εγκεφαλικά;
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και προπαντός αναπηρίας με δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο για τις οικογένειες και τη πολιτεία.
- Αλκοολισμός- η σιωπηλή επιδημία Υπάρχει αύξηση και γιατί; Τι μπορεί να γίνει;
Ο αλκοολισμός είναι μια κοινωνική και ιατρική μάστιγα με πρώιμα στοιχεία που υποδηλώνουν αύξησή τους σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι γυναίκες, οι νέοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
- Η άσκηση ως θεραπεία: Βοηθάει; Πού και πόσο;
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη «συνταγογράφηση» της σωματικής άσκησης για την πρόληψη και ως συμπληρωματική θεραπευτική παρέμβαση σε πολλά χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, ο καρκίνος, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, η νοητική έκπτωση, κ.α..
- Ιατρική χρήση κάνναβης: μύθοι και πραγματικότητα.
H Ελλάδα έχει υιοθετήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την έγκριση ή τη διεύρυνση της ιατρικής χρήσης της ιατρικής κάνναβης.
- Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Τι αλλάζει;
Tα τελευταία χρόνια χάρις σε συνδυασμένες προσπάθειες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων – Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων και τη πρόθεση του Ωνασείου Ιδρύματος για την Ίδρυση Μεταμοσχευτικού Κέντρου, αυξάνεται η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη δωρεά μυελού και οργάνων και αυξάνονται οι δυνατότητες της χώρας για μεταμοσχεύσεις οργάνων όπως η καρδία, οι πνεύμονες και το ήπαρ.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα γίνουν ειδικές συνεδρίες εις μνήμην των ακαδημαϊκών Δ. Τριχόπουλου και Κ. Στεφανή και θα αναγνωρισθεί η προσφορά των νοσηλευτών με τη βράβευση της κ Χ. Πλατή.