Μία επίσκεψη στη Νάουσα κατά τη διάρκεια της Αποκριάς είναι αρκετή για να ανανεώνετε το ραντεβού σας με τη μοναδική ηρωική πόλη της χώρας κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Το κέφι, ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός είναι διάχυτα σε όλους τους δρόμους της.

Ο παραδοσιακός ζουρνάς κυριαρχεί στα ακούσματα και τις μουσικές επιλογές του κόσμου, ενώ αυτοσχέδιοι εορτασμοί και γλέντια στήνονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά και στέκι της πόλης.

Από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της πόλης, λοιπόν, οι «Μπούλες» χάνονται στο πέρασμα των αιώνων, ενώ μέχρι σήμερα το έθιμο εφαρμόζεται αναλλοίωτο στο διάβα των χρόνων, δημιουργώντας μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα που καθορίζει και τον «χαρακτήρα» της Αποκριάς στη Νάουσα.

Κατά τη διάρκειά του μπουλούκια (ομάδες) αντρών ντυμένων με την παραδοσιακή ενδυμασία γυρίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού. Το έθιμο διαδραματίζεται την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και τη Δευτέρα, συνεχίζεται την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην περιοχή του Σπηλαίου.

Αξίζει να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία ντυσίματος της Μπούλας, με τα εντυπωσιακά στοιχεία του πρόσωπου, της φουστανέλας με τα 400 κομμάτια υφάσματος ραμμένα μεταξύ τους, του θώρακα με τα ασημικά, της πάλας, τα τσαρούχια κ.α. Πρόκειται για μια «ιεροτελεστική» διαδικασία που πραγματικά προκαλεί συναισθήματα συγκίνησης στους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια ακολουθεί το μάζεμα του μπουλουκιού από σπίτι σε σπίτι, μια μοναδική εμπειρία που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του εθίμου, μόλις μαζευτεί όλο το μπουλούκι, ο «ζαλιστός» έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Πρόκειται για τον χορό που χορεύεται από τις Μπούλες μέχρι να δώσει ο Δήμαρχος της πόλης την άδεια για το ξεσπάθωμα.

Αφού γυρίσουν σε διάφορα σημεία της πόλης χορεύοντας την χαρακτηριστική «πατινάδα», το απόγευμα μόλις φτάσουν στη γραφική γειτονιά των Αλωνίων βγάζουν τον «πρόσωπο», την κέρινη μάσκα που φοράνε όλη μέρα, και εν συνεχεία πραγματοποιείται υπαίθριο γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο ναουσαίικο ξινόμαυρο κρασί. Την Καθαρά Δευτέρα οι Μπούλες χορεύουν χωρίς τον «πρόσωπό» τους.

newsbeast.grΠηγή