Πολλές φορές μετά από ένα γεύμα, δεν νιώθουμε χορτάτοι και θέλουμε να φάμε κάτι ακόμη. Έρευνες δείχνουν ότι είναι φυσιολογικό, καθώς ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην «παραπλάνηση» του οργανισμού.

Ροφήματα και αναψυκτικά που έχουν προσθήκη ζάχαρης, μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει λάθος μηνύματα στις περιοχές που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της πείνας ή του κορεσμού.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, εξηγεί ότι η φρουκτόζη δημιουργεί αίσθημα πείνας, αμέσως μετά το γεύμα. Η αφυδάτωση του οργανισμού, εντείνει την πείνα.

Πολλές φορές ή δίψα, μεταφράζεται ως πείνα από τον εγκέφαλο.

Ο υποθάλαμος, το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα και τη δίψα συγχέει τις πληροφορίες.

Αν πεινάτε μόλις φάγατε, πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε μερικά λεπτά.

Μπορεί η πείνα να υποχωρήσει, δηλαδή στην πραγματικότητα να ήταν επιθυμία για νερό και όχι για φαγητό.

Παρόλο που μπορεί να έχετε καταναλώσει αρκετή ποσότητα τροφής για να είστε χορτάτοι, αλλά και πάλι πεινάτε, μπορεί να φταίει το αλκοόλ.

Αν έχετε πιει κρασί ή κάποιο κοκτέιλ, πιθανόν το σώμα σας να χρειάζεται νερό και να νομίζετε λανθασμένα ότι πεινάτε.

Άλλος παράγοντας που μπερδεύει τον εγκέφαλο είναι το άγχος.

Σε περιόδους έντονου στρες, αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, ορμόνες που αποπροσανατολίζουν τον εγκέφαλο κάνοντας τον να πιστεύει ότι πεινάει συχνότερα από ότι πεινάει στην πραγματικότητα.

Επίσης, ο ελλιπής ύπνος αυξάνει το αίσθημα πείνας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι «οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση των επίπεδων της γκρελίνης, μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη, καθώς και μειωμένα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα της πληρότητας».

Επίσης, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση, που δημιουργεί ανάγκη για ζάχαρη και υδατάνθρακα ώστε να αποκτήσει ενέργεια.

Ένας φυσιολογικός ύπνος, προστατεύει από την απορρύθμιση των ορμονών και δεν ενισχύει την πείνα.Πηγή