Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά σήμερα είναι πολύ έξυπνα και αναπτύσσονται γρήγορα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσα πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα τους προσφέρονται καθημερινά.

Ωστόσο υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο «προσφέρω στο παιδί μου ερεθίσματα, ενθαρρύνοντάς το να γίνει καλύτερο» και στο «πιέζω το παιδί μου, έχοντας από εκείνο υπερβολικές απαιτήσεις-προσδοκίες».

Όταν ενθαρρύνετε το παιδί σας είναι επειδή το θέλετε εσείς ή επειδή το θέλει εκείνο; Με απλά λόγια σκεφτείτε το εξής: το παιδί σάς ζητά να το βοηθήσετε να βελτιωθεί στους στόχους που το ίδιο θέτει και προσπαθεί να κατακτήσει ή απλά πρόκειται για δικές σας επιθυμίες;

Αυτά που ζητάτε από το παιδί σας είναι κατάλληλα για την ηλικία του; Όσο έξυπνο κι αν είναι το μικρό σας, θα πρέπει πάντα να έχετε στο νου σας την ηλικία του.

Ίσως χρειάζεται να μεγαλώσει λίγο ακόμα για να πετύχει αυτό που του ζητάτε, συνεπώς δεν πρέπει να το πιέζετε.

Εκτός από την ηλικία παίζει ρόλο και η προσωπικότητα του παιδιού! Μη συγκρίνετε το παιδί σας με τα άλλα παιδιά που κάνουν το ένα και το άλλο, ενώ βρίσκονται στην ίδια ηλικία με το δικό σας.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αναπτύσσεται διαφορετικά και θα πρέπει να σέβεστε τους ρυθμούς του δικού σας παιδιού.

Μήπως θέλετε να ικανοποιήσετε δικά σας απωθημένα; Δεν είναι κακό να θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας, όμως φροντίστε να είναι το καλύτερο που θέλει εκείνο και όχι δικά σας ανεκπλήρωτα, παιδικά όνειρα.Πηγή