Η μακροπρόθεσμη επέκταση της Κοινοπραξίας BMW Brilliance Automotive Ltd. (BBA) πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο: Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια Ειδικής Γενικής Συνέλευσης της Brilliance China Automotive Holdings Ltd. (CBA) στο Χονγκ Κονγκ, εγκρίθηκε η πώληση μεριδίου 25% της BBA στο BMW Group. Περίπου το 63% των εκπροσωπούμενων μετόχων ψήφισε υπέρ της πώλησης.

Όπως ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, στη 15η επέτειο της BBA, το BMW Group σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό του στην BBA από 50% σε 75%, ενώ και οι δύο εταίροι υπέγραψαν αντίστοιχη συμφωνία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η συμβατική περίοδος της κοινοπραξίας που επρόκειτο να λήξει το 2028, παρατείνεται έως το 2040. Η συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση των αρμοδίων Αρχών. Το κλείσιμο της συμφωνίας προγραμματίζεται το αργότερο μέχρι το 2022, οπότε και θα έχει γίνει άρση των περιοριστικών όρων για συμμετοχή ξένων εταιρειών σε κοινοπραξίες αυτοκινήτων στην Κίνα.

Στόχος του BMW Group είναι να ενισχύσει περαιτέρω την μακροπρόθεσμη συνεργασία του με την CBA, να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής στο Shenyang και να συνεχίσει να επεκτείνει την τοπική παραγωγή πρόσθετων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων νέων ενεργειακών οχημάτων [new energy vehicles (NEVs)]. Με αυτό το δεδομένο, ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο μία επένδυση ύψους άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέες και υπάρχουσες εργοστασιακές δομές στο Shenyang για τα επόμενα χρόνια: Στο Tiexi, η δυναμικότητα παραγωγής θα διπλασιαστεί. Με το πολύ ευέλικτο σύστημα παραγωγής του, το νέο εργοστάσιο στο Tiexi θα μπορεί να κατασκευάζει οχήματα με πλήρως ηλεκτρικά, μερικώς ηλεκτρικά και συμβατικά συστήματα κίνησης σε μία γραμμή παραγωγής.

Εξάλλου, στο γειτονικό εργοστάσιο του Dadong, προγραμματίζονται περαιτέρω μέτρα εκτεταμένης αναδιοργάνωσης και επέκτασης. Η δομή του θα επεκταθεί για να στεγάσει μελλοντικές εκδόσεις BMW και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών. Σαν αποτέλεσμα, από τις αρχές της δεκαετίας του 2020, η συνολική, ετήσια δυναμικότητα παραγωγής των αυτοκινήτων BMW στα εργοστάσια της BBA σταδιακά θα αυξηθεί στις 650.000 μονάδες, δημιουργώντας 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Νίκος Τσάδαρης

newsbeast.grΠηγή