Δύο νέες έρευνες από τη Νότια Αφρική αποδεικνύου πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο στους ασυμπτωματικούς, για αυτό και μεταδίδεται τόσο εύκολα στην κοινότητα.

Τα στοιχεία κλινικών μελετών που προκύπτουν από την έρευνα στη χώρα όπου εξαπλώθηκε πρώτα το στέλεχος Όμικρον δείχνουν πως το λεγόμενο «ασυμπτωματικό φορτίο» που προκαλεί η νέα μετάλλαξη είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο των προηγούμενων στελεχών.

Οι νοτιοαφρικανικές έρευνες κατέγραψαν πως πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό από την παραλλαγή Όμικρον χωρίς να δείχνουν συμπτώματα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη.

Στην μία έρευνα βγαίνει ο συμπέρασμα πως το ποσοστό θετικότητας σε ένα τυχαίο δείγμα μπορεί να έφτανε και στο 31% με την Όμικρον, έναντι 1%-2,4% με τις προηγούμενες μεταλλάξεις, σύμφωνα με ερευνητές που μελετούν την επίδραση του εμβολίου της Moderna σε φορείς του ιού HIV στη Νότια Αφρική.

Στη άλλη, η οποία ερευνά τις επιπτώσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, το αντίστοιχη ποσοστό φορέων της Όμικρον έφτασε στο 16% κατά την περίοδο έξαρσης της Όμικρον, έναντι 2,6% κατά την έξαρση των στελεχών Βήτα και Δέλτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές και των δύο επιστημονικών ομάδων, το υψηλότερο ιικό φορτίο που εντοπίζεται μεταξύ των ασυμπτωματικών κρουσμάτων πρέπει να είναι η αιτία της ταχείας και ευρύτατης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, ακόμη και μεταξύ πληθυσμών με υψηλό ποσοστό πρότερης μόλυνσης του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters

vradini.gr



agrinio24.gr