Να «παντρέψει» την προσφορά εργασίας στον πρωτογενή τομέα με τη ζήτηση, επιχειρεί η διαδικτυακή πλατφόρμα Agro-U, που δημιούργησαν η 23χρονη Κυριακή Χατζηγεωργίου, τελειόφοιτη του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ και ο 28χρονος Κυριάκος Νικολαΐδης, απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Η διαδικασία που προτείνουν οι δύο νέοι, μέσω της πλατφόρμας τους, είναι δωρεάν και ολοκληρώνεται με τρία απλά βήματα. Οι αγρότες που ζητούν εποχικούς εργάτες και άτομα που ενδιαφέρονται για εργασία, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα και να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους. Στη συνέχεια, η Agro-U τους προτείνει συνεργάτες με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει.

Με τη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας να έχει πιάσει «φωτιά» σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών και τα εργατικά «χέρια» που θα χρειαστούν, «η Agro-U φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των αναγκών στον πρωτογενή τομέα και της αναζήτησης εργασίας», όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δημιουργοί της.

Η πλατφόρμα έκανε το ντεμπούτο της στο διαδίκτυο την 1η Απριλίου 2020 και ήδη περισσότερα από 4.500 άτομα, από όλη την Ελλάδα -ακόμη και τα νησιά- έχουν εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, είτε ως εργοδότες/αγρότες που ψάχνουν εργαζομένους, είτε ως πολίτες/άνεργοι που αναζητούν εργασία.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ήδη «από το Διδυμότειχο και την Ξάνθη μέχρι την Έδεσσα και τη Βέροια, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, την Άμφισσα, την Κρήτη και την Πάρο», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι «βάσει των στατιστικών μας δεδομένων, σε κάθε έναν αγρότη, αντιστοιχούν τέσσερις- πέντε ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι».

Οι ηλικίες ποικίλουν και κυμαίνονται από 21 έως και 60 έτη στο σκέλος της προσφοράς και από 21 έως και 67 σε αυτό της ζήτησης και αφορούν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Κάθε αγρότης που έκανε αίτηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα διαθέτει από 20 με 30 στρέμματα έως και 200.

«Αντιλαμβανόμενοι ότι το γεωγραφικό κριτήριο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες γι’ αυτόν που ψάχνει εργασία, ήδη φτιάχνουμε έναν αλγόριθμο που θα χρησιμοποιεί την τοποθεσία των ενδιαφερομένων και από τις δύο πλευρές, και θα τους φέρνει σε επαφή», επισήμανε η κ. Χατζηγεωργίου.

Το ενθαρρυντικό πάντως, όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, είναι ότι «έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αναζήτηση ατόμων που επιθυμούν να εργαστούν στις εκμεταλλεύσεις ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, τόσο για τη συγκομιδή φρούτων, που είναι άλλωστε και η εποχή τους, όσο και για τσάι του βουνού, αρωματικά φυτά, αλλά και για φθινοπωρινές καλλιέργειες, όπως αμπέλια και ελιές».

Αυτή η εξέλιξη, όπως συμπλήρωσε, «συνάδει απόλυτα με τη φιλοσοφία της διαδικτυακής μας πλατφόρμας καθώς στόχος είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να έχουν τον δικό τους χώρο, μέσα στον οποίο θα μπορούν να προγραμματίζουν και να τακτοποιούν έγκαιρα τις ανάγκες τους σε εργατικό προσωπικό».

«Οι Έλληνες αγρότες, γνωρίζουμε ότι έχουν πολλά πράγματα στο μυαλό τους, και είναι σύγχρονοι επαγγελματίες. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, τόσο για τους ίδιους και το εισόδημά τους όσο και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, αλλά και για τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια στην χώρα μας», σημείωσαν οι δύο δημιουργοί, εξηγώντας πως στόχος τους είναι να ενισχύσουν τα ελληνικά προϊόντα.

Την προοπτική εξέλιξης της συγκεκριμένης πλατφόρμας σε ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τον πρωτογενή τομέα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων. «Είναι μια θετική πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους έγκαιρα», σημείωσε.

Η πλατφόρμα μπορεί να λειτούργησε μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στη μετακίνηση εποχικού εργατικού δυναμικού, όμως η ιδέα προϋπήρχε. Ωρίμασε, δε, το 2019, μέσα από το Ok!Thess (σ.σ. είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης που έφερε γύρω από το ίδιο τραπέζι οκτώ σημαντικούς φορείς της πόλης, ο καθένας εκ των οποίων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας), με τη συμπαράσταση του Νίκου Τσωνιώτη, ως μέντορα των δύο νέων.



agrinio24.gr