Νέα χρονιά, νέες προκλήσεις, νέοι στόχοι, νέα χρώματα και πολλές φιλοδοξίες για τη νέα Skoda Fabia R5. Μετά από μία εξαιρετική πορεία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στα ράλι όλου του κόσμου, ήρθε η ώρα για μια νέα αισθητική εκδοχή του πιο επιτυχημένου αγωνιστικού αυτοκινήτου στην ιστορία της τσέχικης φίρμας.

Για να γιορτάσει την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της, η αγωνιστική ομάδα (Skoda Motorsport) παρουσίασε μια νέα σχεδιαστική πρόταση, χωρίς όμως να αλλάξει δραστικά τη γνώριμη εικόνα της Fabia R5.

Η νέα εμφάνιση ενσωματώνει έναν πιο δυναμικό σχεδιασμό μπροστά, εμπνευσμένο από την απλή εμπορική έκδοση, καθώς και νέα εμφάνιση για τους προβολείς, που πλέον διαθέτουν τεχνολογία LED για να υπογραμμίσουν την πρωτοποριακή εμφάνιση του αυτοκινήτου. Παράλληλα, τα χρώματα της ομάδας έχουν προσαρμοστεί για να συμβαδίσουν με αυτές τις αλλαγές. Το αποτέλεσμα υποδηλώνει την εμφάνιση της μελλοντικής γενιάς της Fabia R5, η οποία προβλέπεται να πάρει Δελτίο Αναγνώρισης (homologation) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και να διατεθεί αργότερα στους πελάτες.

Επιπλέον, η Skoda Motorsport «έντυσε» τη νικηφόρα, προηγούμενη έκδοση της Fabia R5 στο χρώμα που την χαρακτήρισε την περασμένη σεζόν όσο κανένα άλλο: το χρυσό. Το αυτοκίνητο, με επετειακές αναφορές, τις νικηφόρες δάφνες και την ένδειξη «WRC2 Champion 2018», εμφανίστηκε σε μια σειρά εταιρικών εκδηλώσεων, φωτογραφιών και βίντεο και εκτίθεται πλέον στις νέες εγκαταστάσεις, στη βάση της ομάδας, στην πόλη Μλαντά Μπόλεσλαβ της Τσεχίας.

Στα τέσσερα χρόνια από το ντεμπούτο της, το 2015, η Fabia R5 αποδείχθηκε το πιο επιτυχημένο αγωνιστικό αυτοκίνητο στην ιστορία της μάρκας. Τα επιτεύγματά του έδωσαν τη δυνατότητα στην ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα FIA WRC 2 για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, ενώ έδωσε την ευκαιρία σε τρεις εργοστασιακούς οδηγούς της ομάδας να κατακτήσουν τους τίτλους WRC 2. Αυτοί είναι ο  Φινλανδός Esapekka Lappi το 2016, ο Σουηδός Pontus Tidemand το 2017 και ο Τσέχος Jan Kopecký το 2018.

Αλλά, και στις ιδιωτικές συμμετοχές τα αποτελέσματα ήταν εξίσου εντυπωσιακά: από τις 92 ιδιωτικές ομάδες πελατών που επέλεξαν την Fabia R5 ως «όπλο» τους και έγιναν κάτοχοι σχεδόν 250 αυτοκινήτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολλοί έχουν επιτύχει μεγάλες νίκες. Συνολικά, οι Fabia R5 έχουν κερδίσει 625 αγώνες ράλι σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τώρα, με το αγωνιστικό 2019 να απέχει λίγες μόνο ώρες, δύο πληρώματα θα εκπροσωπήσουν την Skoda Motorsport στις Ειδικές Διαδρομές του WRC 2 Pro. Ο Jan Kopecký και ο Pavel Dresler θα επιδιώξουν να επαναλάβουν την επιτυχημένη περυσινή σεζόν υπερασπιζόμενοι τον τίτλο τους, ενώ ο Kalle Rovanperä, με συνοδηγό τον Jonne Halttunen, αναμένεται να κάνει τη δεύτερη σεζόν του στον θεσμό του WRC, ακόμη πιο αξιοσημείωτη από την πρώτη.

Κάποια στοιχεία για WRC 2 και WRC 2 Pro

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι 2019 θα εμπεριέχει για έβδομη συνεχόμενη σεζόν την WRC 2, τον υποστηρικτικό θεσμό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, που αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ως το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στη διεθνή σκηνή των ράλι. Η κατηγορία δημιουργήθηκε το 2013. Στο πρωτάθλημα αυτό μπορεί να συμμετάσχουν μόνο αυτοκίνητα που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς R5.

Για το 2019, υπάρχει μία σημαντική αλλαγή, καθώς στη σεζόν που αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο εγκαινιάζεται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας στο πρωτάθλημα, της WRC 2 Pro. Η κατηγορία WRC 2 Pro θα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές κατασκευαστών που συμμετέχουν με αυτοκίνητα κατασκευασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές R5, ενώ η ευρύτερη WRC 2 θα είναι ανοικτή σε ιδιωτικές συμμετοχές. Μία κίνηση που αναμένεται να εκτοξεύσει τον ανταγωνισμό και φυσικά… το ενδιαφέρον.

Πρώτος αγώνας για το 2019, ένα από τα πλέον εμβληματικά ράλι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, το Ράλι Μόντε Κάρλο, που θα διεξαχθεί στη νότια Γαλλία και το πριγκιπάτο του Μονακό, 24-27 Ιανουαρίου.

Νίκος ΤσάδαρηςΠηγή