Μετά από 52 χρόνια, ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος, ο Οδυσσέας, ένα σκάφος- ρομπότ χωρίς πλήρωμα, προσεληνώθηκε με επιτυχία περίπου 375 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης.

«Τι εξαιρετική προσπάθεια! Ξέρω ότι αυτή ήταν μία πολύ αγχωτική κατάσταση, αλλά είμαστε στην επιφάνεια και μεταδίδουμε. Και καλώς ήρθαμε στο φεγγάρι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Intuitive Machines.

Το αδύναμο σήμα που λάμβαναν από τη σεληνάκατο ανησύχησε αρχικά το Χιούστον, όμως οι τεχνικοί πιστεύουν πως σύντομα θα βελτιώσουν σημαντικά την ισχύ του σήματος.

Ο «Οδυσσέας» κατασκευάστηκε από την ιδιωτική εταιρεία Intuitive Machines ενώ η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από τη NASA.

«Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη και τολμηρή αποστολή στην Intuitive Machines, το Space X και εδώ στη ΝΑΣΑ. Τί θρίαμβος! Ο Οδυσσέας κατέκτησε το φεγγάρι. Αυτό το κατόρθωμα είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο διοικητής NASA.

Από την περασμένη Τετάρτη που το διαστημόπλοιο μπήκε σε σεληνιακή τροχιά, έκανε κύκλους γύρω από το φεγγάρι μέχρι να εντοπίσει το κατάλληλο σημείο προσεδάφισης ανάμεσα στους πολλούς κρατήρες του δορυφόρου.

Η NASA στοχεύει να επιστρέψει στη σελήνη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και προγραμματίζει να στείλει την πρώτη αποστολή με πλήρωμα το 2026.

Αντίπαλο δέος για την Αμερική πλέον είναι η Κίνα, η οποία επίσης σχεδιάζει να στείλει το πρώτο της πλήρωμα στο φεγγάρι αλλά το 2030.megatv.com