Οι πρωθυπουργοί Ισπανίας, Ιρλανδίας και Νορβηγίας τόνισαν πως η απόφαση τους δεν είναι εις βάρος του Ισραήλ, αλλά έχει στόχο μία διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν, πως αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Είναι μία ιστορική και σημαντική ημέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη», είπε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.
Τονίζοντας πως ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός –δεν- στηρίζει την Χαμάς, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έκανε σαφές πως, την ώρα που συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Γάζα, η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, επίσημα στις 28 Μαΐου, ήταν μονόδρομος, για μία βιώσιμη και μόνιμη ειρήνη, στη Μέση Ανατολή.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από σύσσωμο το κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.
«Ένα είναι σαφές, για εμένα: πως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν έχει ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη. Ο Νετανιάχου δημιουργεί πολύ μεγάλο πόνο, καταστροφή και μίσος στην Γάζα».
Οργή στο Ισραήλ μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Στην Ιερουσαλήμ μπροστά από το τέμενος Αλ Άκσα, ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ιταμάρ μπεν Γκβιρ δεν έκρυψε την οργή του για τη βαρυσήμαντη απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.
«Τα κράτη, τα οποία σήμερα αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος, κάνουν ένα δώρο στους ένοπλους της Χαμάς, στους δολοφόνους και τους βιαστές. Σε αυτούς λέω πως δεν θα επιτρέψουμε ούτε καν να προκηρυχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος».
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ανακαλώντας τους πρέσβεις του από τη Μαδρίτη, το Όσλο και το Δουβλίνο. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός εξήγησε πως το κράτος της Παλαιστίνης θα πρέπει να μοιραστεί την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα, με το Ισραήλ, με σαφή σύνορα για τα παλαιστινιακά εδάφη.
«Η Νορβηγία θεωρεί την Παλαιστίνη ως ένα ανεξάρτητο, ανεξάρτητο κράτος, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Τα σύνορα ανάμεσα στο κράτος της Παλαιστίνης και του κράτους του Ισραήλ θα πρέπει να βασιστούν στα σύνορα πριν την 4η Ιουνίου 1967».
Στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, μίλησε για μία ιστορική ημέρα, αφήνοντας παράλληλα, αιχμές κατά της Ουάσιγκτον.
«Όλος ο κόσμος είναι μαζί μας, 144 χώρες ψήφισαν υπέρ της Παλαιστίνης, πριν από δύο εβδομάδες στον ΟΗΕ. Το αμερικανικό βέτο ξεχωρίζει πάντα, υπέρ του Ισραήλ, στηρίζοντας την κατοχή».
Η Γαλλία ωστόσο υποστήριξε πως, αν και η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι ταμπού, όμως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή. Αντίστοιχα, η Γερμανία αντέδρασε λέγοντας πως απαιτείται περαιτέρω διάλογος και διαπραγματεύσεις.
Βίντεο σοκ από την απαγωγή και ομηρεία γυναικών από τη Χαμάς
Την ίδια ώρα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά την περιοχή γύρω από νοσοκομείο στον Βορρά, σπέρνοντας τον πανικό. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Χέρζι Χαλέβι, βρέθηκε στο πεδίο των μαχών στη Τζαμπάλια και έστειλε σαφές μήνυμα προς τη Χαμάς.
«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, για τον οποίο είπαμε εξαρχής, ότι θα διαρκέσει. Θα συνεχίσετε να επιχειρείτε εδώ, υπέρ της άμυνάς μας, για χρόνια».
Το τελευταίο 24ωρο, 90 άμαχοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 200 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, όπως μεταδίδουν αραβικά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια ώρα, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισμένων έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πέντε γυναίκες, μέλη των IDF, που απήχθησαν από τη Χαμάς. Το βίντεο έχει αναρτήσει και ο επίσημος λογαριασμός του κράτους του Ισραήλ.
Το βίντεο τραβήχτηκε από κάμερες σώματος που φορούσαν οι ένοπλοι της Χαμάς εκείνη την ημέρα, καθώς επιτέθηκαν στη βάση κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Τα πλάνα Δείχνουν τις Λίρι Αλμπάγκ, Καρίνα Αρίεφ, Άγκαμ Μπέργκερ, Ντανιέλα Γκιλμπόα και Νάαμα Λέβι.