Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στους νέους άνδρες.

Ο καρκίνος των όρχεων αναπτύσσεται όταν ένα, ή περισσότερα από τα κύτταρα στον όρχι αναπτύσσονται εκτός ελέγχου. Δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνδρες με καρκίνο των όρχεων συμπτώματα, αλλά πολλοί καρκίνοι εμφανίζονται ως μικρή μάζα (ογκίδιο)  στους όρχεις.

Συνολικά, ο καρκίνος των όρχεων έχει υψηλό ποσοστό ίασης.

Καρκίνος των όρχεων: Τύποι

Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των όρχεων είναι ο όγκος των γεννητικών κυττάρων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:

  • σεμίνωμα (seminoma)
  • μη σεμινωματώδης όγκος γεννητικών κυττάρων (nonseminomatous germ cell tumor, NSGCT)

Τόσο το σεμίνωμα όσο και ο NSGCT εμφανίζονται με τον ίδιο περίπου ρυθμό και οι άνδρες μπορεί να έχουν σεμίνωμα, NSGCT ή συνδυασμό και των δύο. Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των σεμινωμάτων και του NSGCT, αλλά η αρχική διάκριση βασίζεται στο πώς φαίνεται ο όγκος στο μικροσκόπιο.

Σεμίνωμα

Τα σεμινώματα τείνουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται πιο αργά από το NSGCT, αν και ορισμένα σεμινώματα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Οι υποτύποι του σεμινώματος περιλαμβάνουν:

  • Κλασικό σεμίνωμα: Το 95% των σεμινωμάτων είναι κλασικά
  • Σπερματοκυτταρικό σεμίνωμα: τείνει να εμφανίζεται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και έχει εξαιρετική πρόγνωση

Τα σεμινώματα μπορούν να εκκρίνουν ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), αλλά δεν εκκρίνουν άλλους καρκινικούς δείκτες. Εάν το σεμίνωμα εξαπλωθεί από τον όρχι, αντιμετωπίζεται πιο συχνά και καλύτερα με χημειοθεραπεία ή/και ακτινοβολία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Μη σεμινωματώδεις όγκοι γεννητικών κυττάρων (NSGCT)

Οι NSGCT ποικίλουν πολύ ως προς την εμφάνιση και την πρόγνωση. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι NSGCT που μπορεί να εμφανιστούν μόνοι τους, αλλά πιο συχνά εμφανίζονται ως «μικτοί» NSGCT, με παρόντες περισσότερους από έναν τύπους:

  • Εμβρυϊκό καρκίνωμα: Υπάρχει σε περίπου 40% των όγκων και μεταξύ των πιο ταχέως αναπτυσσόμενων και δυνητικά επιθετικών τύπων όγκων. Το εμβρυϊκό καρκίνωμα μπορεί να εκκρίνει HCG ή άλφα εμβρυοπρωτεΐνη (AFP).
  • Καρκίνωμα λεκιθικού σάκου (Yolk sac carcinoma): Ο πιο κοινός τύπος όγκου στα παιδιά. Ανταποκρίνεται καλά στη χημειοθεραπεία σε παιδιά και ενήλικες. Οι όγκοι του λεκιθικού σάκου σχεδόν πάντα εκκρίνουν AFP.
  • Χοριοκαρκίνωμα: Πολύ σπάνια και πολύ επιθετική μορφή καρκίνου των όρχεων. Μπορεί να εκκρίνει HCG.
  • Τεράτωμα: Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως μικτό NSGCT. συνήθως αναπτύσσεται τοπικά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οπισθοπεριτοναϊκούς λεμφαδένες. Το τεράτωμα είναι ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία και αντιμετωπίζεται καλύτερα με χειρουργική αφαίρεση.

Στροματικοί Όγκοι (Stromal Tumors)

Οι όγκοι μπορούν επίσης να αναπτυχθούν από τους υποστηρικτικούς ιστούς γύρω από τα γεννητικά κύτταρα στον όρχι. Αυτοί οι όγκοι είναι σπάνιοι, αποτελούν λιγότερο από το 5% των καρκίνων των όρχεων και έχουν εξαιρετική πρόγνωση, εάν υποβληθούν σε χειρουργική εκτομή. Υπάρχουν δύο τύποι στροματικών όγκων:

  • Όγκοι κυττάρων Leydig: Τα κύτταρα Leydig παράγουν την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και τις περισσότερες φορές θεραπεύονται με χειρουργική επέμβαση.
  • Όγκοι κυττάρων Sertoli: Τα κύτταρα Sertoli υποστηρίζουν και τρέφουν το αναπτυσσόμενο σπέρμα και είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι.

Καρκίνος των όρχεων: Συμπτώματα

Οι περισσότεροι καρκίνοι των όρχεων εμφανίζονται ως μάζα που περιορίζεται στον όρχι. Επομένως, η πιο συχνή εμφάνιση είναι μια ανώδυνη μάζα όρχεων. Οι περισσότερες από αυτές τις μάζες είναι ψηλαφητές και έχουν σημαντικό μέγεθος (μερικά έως αρκετά εκατοστά). Μικρές, μη ψηλαφητές βλάβες χωρίς πόνο και απουσία νόσου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καλοήθεις όγκοι. Σε ορισμένες μελέτες, πάνω από το 80% των μη ψηλαφητών, ασυμπτωματικών μαζών που είναι 2 cm ή μικρότερες θα είναι καλοήθεις όγκοι. Οι καλοήθεις βλάβες μπορεί να περιλαμβάνουν κύστεις όρχεων, ή μικρούς όγκους κυττάρων Leydig, ή κυττάρων Sertoli.

Ο σοβαρός, οξύς πόνος σχετίζεται με ταχέως αναπτυσσόμενους όγκους και σχετική αιμορραγία, ή τοπικό έμφραγμα (αν ο όγκος μεγαλώσει αρκετά και διακόψει την παροχή αίματος). Οι περισσότεροι ασθενείς με πόνο παραπονιούνται για θαμπή ενόχληση, ή βαρύτητα στο όσχεο. Σπάνια, κάποιο τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση, κυρίως επειδή κάποια εξέταση θα αναδείξει μια μάζα ή πόνο στην περιοχή.

Για πάνω από το 30% των ανδρών που παρουσιάζουν μεταστατικό καρκίνο, τα συμπτώματα των μεταστάσεων είναι το βασικό τους παράπονο. Η ογκώδης οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε:

  • κοιλιακή μάζα, πόνο στην κοιλιά, τα πλευρά ή την πλάτη λόγω άμεσης εισβολής ή απόφραξης των μυών, των αιμοφόρων αγγείων, ή των ουρητήρων
  • πρήξιμο κάτω άκρων εάν υπάρχει και θρόμβωση της κάτω κοίλης φλέβας που συμπιέζεται
  • γαστρεντερικά συμπτώματα εάν εμπλέκονται τα έντερα
  • οι πνευμονικές μεταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν ως πόνος στο στήθος, δύσπνοια και βήχας.

Καθώς ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σπερματογένεση, η υπογονιμότητα μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα σε σπάνιες περιπτώσεις.

φωτό: iStock



agrinio24.gr