Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί σε λίγα χρόνια να αντιμετωπίζεται με ακτινοθεραπεία που θα διαρκεί μόλις μία εβδομάδα, αντί για τους σχεδόν 2 μήνες που κατά μέσον όρο διαρκεί σήμερα.

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί σε λίγα χρόνια να αντιμετωπίζεται με ακτινοθεραπεία που θα διαρκεί μόλις μία εβδομάδα.

Επιστήμονες από την Αγγλία ανακοίνωσαν τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή ενός νέου, εντατικού σχήματος ακτινοθεραπείας. Κατ’ αυτό, η ακτινοθεραπεία γίνεται με υψηλής ακρίβειας, υψηλής εντάσεως στοχευμένη ακτίνα σε μόλις 5 συνεδρίες.

Σήμερα, η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη τυπικά χορηγείται επί 39 ημέρες σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο καθημερινά επί σχεδόν 2 μήνες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός στους άνδρες. Αναλόγως με το στάδιο, την επιθετικότητα, την έκταση της νόσου και την πρόγνωση αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους. Ένας από τους βασικούς (μπορεί να χορηγηθεί σε όλα τα στάδια) είναι η ακτινοθεραπεία.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 874 άνδρες. Περίπου οι μισοί έλαβαν την κλασική ακτινοθεραπεία, με σχήμα 39 θεραπειών σε οκτώ εβδομάδες ή έκαναν 20 θεραπείες σε τέσσερις εβδομάδες. Οι υπόλοιποι έλαβαν μόνο 5 δόσεις ισχυρής ακτινοθεραπείας (λέγεται στερεοτακτική ακτινοθεραπεία ή SBRT) σε μία ή δύο εβδομάδες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «συμπυκνωμένη» ακτινοβόληση δεν είχε περισσότερες παρενέργειες απ’ όσες το κλασικό σχήμα. Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι «υποσχόμενη» όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου.

Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται αυτού του είδους η σύντομη θεραπεία σε μελέτη σταδίου ΙΙΙ. Το στάδιο 3 των κλινικών δοκιμών ελέγχει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ερευνητικών (πειραματικών) θεραπειών, σε σύγκριση με τις καθιερωμένες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Oncology.

Οι πιθανές παρενέργειες

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Royal Marsden NHS Foundation Trust και το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου, τρεις μήνες μετά τη θεραπεία οι παρενέργειες δεν ήταν χειρότερες στους ασθενείς που είχαν λάβει την ισχυρή ακτινοθεραπεία.

Επιπλέον η ισχυρή θεραπεία φάνηκε να είναι βραχυπρόθεσμα εξίσου αποτελεσματική με την κλασική. Οι επιστήμονες όμως περιμένουν και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της για να εξαγάγουν οριστικά συμπεράσματα.

Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές ή ουρογεννητικά προβλήματα. Αιτία γι’ αυτό είναι οι βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία στους υγιείς ιστούς του σώματος.

Οι πιθανότητες των παρενεργειών και η διάρκειά τους παρουσιάζουν διαφορά από ασθενή σε ασθενή. Μερικές υποχωρούν σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών και άλλες αρχίζουν μήνες ή και χρόνια μετά την ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με τον οργανισμό Prostate Cancer UK. Υπάρχει επίσης περίπτωση κάποιες παρενέργειες να γίνουν μακροχρόνια προβλήματα.

Στα πιθανά ουροποιητικά προβλήματα, π.χ., συμπεριλαμβάνονται συχνουρία, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, κατακράτηση ούρων κ.λπ. Αντίστοιχα, τα γαστρεντερικά μπορεί να είναι διάρροια, μετεωρισμός (αέρια), ακράτεια, πόνος κ.λπ. Ο άνδρας μπορεί επίσης να έχει προβλήματα με την εκσπερμάτιση.

Υπολογίζεται ότι ακτινοθεραπεία κάνουν σχεδόν ένας στους τρεις νεοδιαγνωσθέντες άνδρες με καρκίνο του προστάτη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ένας πολύ βραχύτερος κύκλος υψηλής δόσης ακτινοθεραπείας δεν αυξάνει τις βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, έναντι της κλασικής ακτινοθεραπείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Douglas Brand, από το ICR. «Εάν τα στοιχεία των μακροπρόθεσμων επιδράσεων είναι επίσης θετικά, η μελέτη μας μπορεί να αλλάξει την καθιερωμένη ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη».

agrinio24.gr