Οδοιπορικό

Την ώρα που όλος ο πλανήτης περιμένει την απόφαση του Ισραήλ για τον τρόπο αντίδρασης στη μαζική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, το ανοιχτό μέτωπο στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με το Λίβανο, τροφοδοτείται διαρκώς από αιματηρά χτυπήματα.

Στο «σημείο μηδέν» της διαρκούς πολεμικής σύγκρουσης Ισραηλινών με την στρατιωτική οργάνωση της Χεζμπολάχ βρέθηκε το MEGA. Από το βράδυ της Κυριακής, στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο και συγκεκριμένα το κιμπούτς Εϊλόν, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον εφτά επιθέσεις από τη Χεμπολάχ με ρουκέτες και drones.

Το βράδυ της Κυριακής, μάλιστα, από μία τέτοια ισχυρή επίθεση, τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν με εναέρια μέσα από το πεδίο.

«Ήταν τρομακτικό, δεν ήταν το καλύτερο πράγμα αλλά είμαστε δυνατός στρατός, είμαστε ικανοί να τους σταματήσουμε και είμαστε υπερήφανοι αυτό».

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ στην περιοχή Μετούλα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του IDF. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα σύνορα με το Λίβανο.

«Θα συνεχίσουμε. Είμαστε πολύ δυνατοί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη χώρα μας», λένε στο MEGA στρατιώτες του Ισραήλ και συμπληρώνουν: «τα πάντα έχουν τη δυναμική τους, δεν ξέρω τι θα συμβεί αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, είμαστε έτοιμοι για όλα. Πρέπει να αμυνθούμε».

Από τα μέσα Οκτωβρίου, λίγες μόλις ημέρες μετά το μαύρο Σάββατο της εισβολής της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σταδιακά τουλάχιστον 30 οικισμοί και πόλεις σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους, λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Εκκενώνονται οικισμοί στο βόρειο Ισραήλ

Η περιοχή Κιριάτζ Μόνα ήταν ένα μέρος που έμεναν περισσότεροι από 25.000 κάτοικοι. Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει εκκενωθεί, καθώς οι επιθέσεις που πραγματοποιεί καθημερινά η Χεζμπολάχ είναι αρκετές, με πυραύλους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν φύγει και να έχουν πάει νοτιότερα, σε ασφαλές σημείο.

Κάποτε ένιωθαν ασφαλείς πίσω από το τείχος που έχει υψώσει το Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Τα σύνορα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ δασώδη, είναι πολύ διαφορετικά από τη Γάζα που είναι επίπεδη, δίπλα στη θάλασσα. Οπότε είναι μία εντελώς τεχνική και εντελώς διαφορετική στρατηγική πολέμου».

Όσοι έχουν απομείνει στο βόρειο Ισραήλ βρίσκονται καθημερινά σε κατάσταση επιφυλακής. Και οι στρατιώτες είναι διαρκώς με το δάχτυλο στην σκανδάλη.megatv.com