Ανάστατο είναι το προσωπικό του Παίδων Αγία Σοφία, μετά την ανακοίνωση του νοσοκομείου ότι εντοπίστηκε το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae), από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος, που απομονώθηκε σε 8χρονο αγόρι που έχασε τη ζωή του.

Την ίδια στιγμή, διαρροές αναφέρουν ότι το παιδί είχε κάνει και τις 5 δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου, γεγονός το οποίο περιπλέκει την υπόθεση, καθώς είναι αδύνατον να έχει νοσήσει αν και εμβολιασμένο.

Μέχρι τα 5 του χρόνια σε Ιδρύματα

Το παιδί νοσηλεύθηκε σε δύο Προνοιακά Ιδρύματα μέχρι τα 5 του χρόνια, οπότε και δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια με απώτερο σκοπό την υιοθεσία, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι δεν είχε λάβει το σύνολο των δόσεων που απαιτούνται, για να αναπτύξει ανοσία απέναντι στη διφθερίτιδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το αγόρι – το οποίο έπασχε από σύνδρομο Dawn – από τη γέννησή του το 2011 και έως το 2013, που έγινε τριών ετών, είχε λάβει τις τρεις πρώτες δόσεις του εμβολίου Td, τετάνου-διφθερίτιδας, στο Ιδρυμα “η Μητέρα”.

Στη συνέχεια, όμως, μεταφέρθηκε στο ΚΑΑΠ (Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων) Βούλας, όπου παρέμεινε για 2 χρόνια. Εκεί, δεν έχει προκύψει από καμία επίσημη πηγή ότι έχει κάνει τα δύο επαναληπτικά εμβόλια, τα οποία γίνονται στην ηλικία των 3 και 5 ετών.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι μέχρι πριν από λίγη ώρα αναζητούσαν την ιατρική καρτέλα του παιδιού και δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει εάν έχουν γίνει ή όχι τα δύο εμβόλια:

“Από το ΚΑΑΠ Βούλας δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει κάνει τα εμβόλια. Με εντολή της διοίκησης οι εργαζόμενοι έψαξαν τις λογοδοσίες, τους φακέλους και τις αναφορές και δεν εντόπισαν κάρτα υγείας του παιδιού. Η κάρτα υγείας του παιδιού, ίσως χάθηκε. Κανείς δεν μπορεί να πει εάν τα έκανε ή δεν τα έκανε. Εμβολιασμοί στη Βούλα γίνονται. Ελλείψεις γιατρών, επίσης, υπάρχουν. Κάποιοι γιατροί πάνε με μπλοκάκι μόνο για λίγες ώρες. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά γίνονται εμβολιασμοί. Τώρα τι έγινε με το παιδί, κανένας δεν ξέρει”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θορυβήθηκε η Επιτροπή Λοιμώξεων του Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού»

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι εργαζόμενοι του Παίδων Αγλαϊα Κυριακού πήραν στα χέρια τους τις εργαστηριακές εξετάσεις που επιβεβαίωναν ότι στο παιδί εντοπίστηκε το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae), θορυβήθηκαν. Αναζήτησαν την Κάρτα Υγείας του παιδιού, στην οποία οι εμβολιασμοί φαίνονταν ότι σταματούσαν στο έτος 2013. Οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Λοιμώξεων τηλεφώνησαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ, οι υπεύθυνοι του οποίου συνέστησαν στο προσωπικό που ήρθε σε επαφή με το παιδί να λάβει προληπτικά αντιβίωση, αλλά και το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας. Το εμβόλιο έχει διάρκεια μόλις 10 έτη και πρέπει ακόμα και οι ενήλικες να κάνουν επαναληπτικές δόσεις. Αντιβίωση και εμβόλιο έλαβαν περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών, γιατροί, νοσηλευτές, όσοι ήρθαν σε επαφή με τον 8χρονο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και όσοι τραυματιοφορείς το μετέφεραν.

Ο ρόλος των ανάδοχων γονιών

Μυστήριο επικρατεί και με τη στάση που κράτησαν οι ανάδοχοι γονείς του 8χρονου παιδιού, σε σχέση με τους εμβολιασμούς του, καθώς οι πληροφορίες λένε, ότι ήταν πολύ στοργικοί και προστατευτικοί απέναντι στο αγόρι. Συχνά μάλιστα ταξίδευαν μαζί του και στο εξωτερικό και επισκέπτονταν ειδικούς για να το βοηθήσουν στην αποκατάστασή του. Το άτυχο παιδί μάλιστα είχε τον τελευταίο καιρό σημαντική βελτίωση στην πρόβλημα με το Σύνδρομο Dawn.

Φως και απαντήσεις στα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν γύρω από αυτήν την περίεργη υπόθεση, αναμένεται να ρίξουν οι επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται, καθώς, επίσης, και οι εργαστηριακές εξετάσεις που ο ΕΟΔΥ υποστηρίζει ότι έχει στείλει σε εργαστήριο της Αγγλίας.



agrinio24.gr