Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή αλλά και τομείς όπως η κτηνοτροφία και η αλιεία.

Οι Γιώργος και Αντώνης Κωστόπουλος, ιδιοκτήτες καϊκιού  μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Γιώργος Κωστόπουλος, τόνισε πως, «έχουμε πολλά έξοδα, το πετρέλαιο έχει ανέβει πάρα πολύ. Τα αναλώσιμα – λάδια, δίχτυα που χρειαζόμαστε και άλλα – έχουν πάει στην διπλάσια τιμή. Και είναι τα έξοδα πολλά, φτάνουν περίπου στα 30.000 ευρώ τον μήνα. Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια. πριν από 5 χρόνια τα ψάρια ήταν πιο ακριβά από ό,τι είναι σήμερα. Εμείς τα δίνουμε φθηνά και ο κόσμος τα αγοράζει ακριβότερα. Τα δικά μας προβλήματα είναι μεγαλύτερα, γιατί εξαρτόμαστε από τον καιρό, αν έχει φουρτούνα ή μπουνάτσα. Ζητάμε ό,τι μπορούν να μας δώσουν, να πάρουμε και μείς καμία επιδότηση», τόνισε.

Για τα καύσιμα και τις τιμές των ψαριών, ο κ. Αντρώνεις Κωστόπουλος επεσήμανε πως, «τα καύσιμα είναι ακριβότερα γιατί είναι μονοπώλιο, είναι πολύ πιο ακριβό από ό,τι θα τα παίρναμε από τον Πειραιά ή από κάποιο άλλο μέρος. Το κόστος των ψαριών είναι πολύ χαμηλό ενώ ο καταναλωτής το παίρνει πολύ ακριβά. Για παράδειγμα η μαρίδα, το φελιζόλ έχει 5 ευρώ από εδώ και πέρα, που έχει 7-8 κιλά, και 5 ευρώ/κιλό το αγοράζει ο καταναλωτής».

«Εμείς θα πληρώσουμε και μεταφορικά για να πάει το φελιζόλ στον Πειραιά. Στην ουσία βγάζουμε και από την τσέπη μας. δεν έχουμε κανένα κέρδος. Στους 5 μήνες μπορεί να «μπαίνουμε μέσα». Το καλοκαίρι είναι πιο περιορισμένο. Είναι θέμα τύχης το τι θα πιάσουμε», συνέχισε.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τι περιμένουν αγρότες & κτηνοτρόφοι από την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, κ. Καπούνης τόνισε πως μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις περίμένουν γίνουν σημαντικές αλλαγές.

«Περιμένουμε να τροποποιηθεί η ΚΑΠ, ότι θα αλλάξει η πράσινη ανάπτυξη και πιστεύω ότι θα υπάρχουν περισσότρα χρήματα στις τσέπες των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Αν περιμένουμε κάθε εκλογές για να παίρνουμε χρήματα, καήκαμε», δήλωσε.

Αγρότες: Στις 1 Απριλίου η καταβολή της προκαταβολής για το πετρέλαιο – Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και παραγωγοί

Ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣ-ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου, μίλησε στο MEGA για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών.

«Χθες υπήρχε μία συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία συμμετείχαμε και εμείς και άλλοι συνεταιρισμοί, φορείς, ο Περιφερειάρχης, και ήταν σχεδόν από όλη την Ελλάδα, πάνω από 70 άτομα. Ήταν μία από τις πιο ουσιώδεις συναντήσεις. Αυτό που βγήκε από την συνάντηση είναι ότι 1η Απριλίου θα γίνει η πληρωμή του 50% του πετρελαίου και το πετρέλαιο, από το 2025 θα αποδίδεται στους παραγωγούς σύμφωνα με την κατανάλωση που έχουν. Θα υπάρχει το πλαφόν και θα γίνεται η αποφορολόγηση του πετρελαίου. Θα είναι σύστημα αντίστοιχο με την επιστροφή του φόρου που παίρνουν οι αγρότες στην Ευρώπη», υπογράμμισεmegatv.com