Οι πλούσιοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι στην εποχή του κορονοϊού και το ίδιο ισχύει για τις οικογένειες που ελέγχουν κολοσσούς.

Όπως μας λέει το Bloomberg, οι πλουσιότερες δυναστείες του πλανήτη κατέχουν 1,4 τρισ. δολάρια συνολικά, ένα αμύθητο ποσό που προκύπτει από διάφορους κλάδους.

Όσο ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να διαχειριστεί τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, οι δυναστείες γίνονται λοιπόν ακόμα πλουσιότερες.

Οι Walton (των Walmart) είναι ας πούμε πλουσιότεροι από ποτέ, βγάζοντας για έναν ολόκληρο χρόνο 3 εκατ. δολάρια την ώρα. Προσθέτοντας έτσι στον πλούτο τους πάνω από 25 δισεκατομμύρια.

Όπως υπολογίζει χαρακτηριστικά το Bloomberg, μπορείς να στοιβάξεις 1 εκατ. δολάρια σε καθεμιά από τις 19.368 θέσεις του Bud Walton Arena και να σου μείνουν τόσα που να δώσεις σε καθέναν από τους 2,2 εκατ. υπαλλήλους τους μπόνους της τάξης των 90.000 δολαρίων.

Οι Walton είναι τρομακτικά πλούσιοι, πάνω από 100 δισ. δολάρια πλουσιότεροι από τη δεύτερη οικογένεια της λίστας.

Κάθε χρόνο που δημοσιεύει τη σχετική του κατάταξη το Bloomberg, το δημοσίευμα προκαλεί τριγμούς, κάνοντας ακόμα περισσότερους να ζητούν μεγαλύτερη φορολογία και δικαιότερη κατανομή του πλούτου.

Μόνο που ακόμα κι αυτό να συμβεί, το κεφάλαιο έχει πάντα τον τρόπο του να ξεφεύγει. Και το ξέρουμε από τον ίδιο τον Sam Walton, πατριάρχη της δυναστείας. Το 1953, μια δεκαετία σχεδόν πριν ανοίξει το πρώτο του κατάστημα Walmart, ο πάντα δαιμόνιος Sam χώρισε την περιουσία του στα πέντε, δίνοντας από ένα μερίδιο στα 4 παιδιά του και κρατώντας ένα γι’ αυτόν και τη σύζυγό του.

«Ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τους κρατικούς φόρους που πληρώνεις είναι να ξεφορτωθείς τα περιουσιακά σου στοιχεία πριν γίνουν πολλά», εξηγεί χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του.

Η λίστα του Bloomberg προέκυψε με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά του Ιουλίου 2020 και δεν έλαβε υπόψη περιουσίες από οικογένειες μίας γενιάς ή καταπιστεύματα που διαχειρίζεται ένας κληρονόμος…

Νο 1: Οικογένεια Walton – Εταιρία: Walmart – Περιουσία: 215 δισ. δολάρια

 

Η Walmart παραμένει η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου του κόσμου με βάση τον τζίρο, σημειώνοντας πωλήσεις 524 δισ. από περισσότερα από 11.000 καταστήματα σε όλο τον πλανήτη.

Στην τρίτη της σήμερα γενιά, η αμερικανική δυναστεία από το Αρκάνσας συνεχίζει να κατέχει τα μισά από αυτά, ένα νούμερο ικανό να τη στείλει στην πρώτη θέση των πλουσιότερων οικογενειών.

Ο Sam Walton άνοιξε το πρώτο του μαγαζί το 1945 και με τον αδελφό του Bud ίδρυσαν τη Walmart το 1962. Όταν πέθανε το 1992, στην αυτοκρατορία του τον διαδέχτηκε ο μεγαλύτερος γιος του Rob. Το 2016 είχαμε μια ακόμα διαδοχή, όταν ο Steuart Walton αντικατέστησε τον πατέρα του Jim στο τιμόνι του ομίλου.

Η οικογενειακή περιουσία κατανέμεται σε τρεις γενιές, μεταξύ αυτών και τα τρία παιδιά του Sam Walton, Rob, Jim και Alice. Η οποία με τα 56,8 δισ. δολάριά της παραμένει σταθερά μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της υφηλίου.

 

Νο 2: Οικογένεια Mars – Εταιρία: Mars Inc – Περιουσία: 120 δισ. δολάρια

 

Ο Frank Mars έμαθε για τη σοκολάτα από παιδί ακόμα και η εταιρία που ίδρυσε τελικά στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ είναι σήμερα περισσότερο γνωστή για τις Mars, M&Ms και Milky Way. Αν και τα προϊόντα για τα κατοικίδια που κατέχουν δεν τα πάνε επίσης καθόλου άσχημα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα μισά από αυτά τα 38 δισ. δολάρια που κάνει ετησίως τζίρο ο όμιλος.

Η Mars Inc παραμένει ακόμα στα χέρια της οικογένειας, στην πέμπτη γενιά της πια, καθώς ο Frank γεννήθηκε το 1883. Όταν ο Forrest E. Mars Jr. αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1999, τα παιδιά του Jacqueline και John κληρονόμησαν το δικό τους μερίδιο. Ο γιος της Jacqueline, Stephen Badger, ήταν για χρόνια πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης.

 

Νο 3: Οικογένεια Koch – Εταιρία: Koch Industries – Περιουσία: 109,7 δισ. δολάρια

 

Ήταν το 1940 όταν ο πατριάρχης Fred Koch ίδρυσε την πετρελαϊκή Wood River Oil & Refining στο Κάνσας και το 1961 τον κληρονόμησαν οι 4 γιοι του, Frederick, Charles, David και William. Οι μεγάλες οικογενειακές έριδες της δεκαετίας του 1980 ανάγκασαν τους Frederick και William να αποχωρήσουν από τον όμιλο, ο οποίος έμεινε στα χέρια των Charles και David.

Ο κολοσσός μετονομάστηκε κάποια στιγμή σε Koch Industries και μετρά πλέον 115 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα. Στην τρίτη της σήμερα γενιά, η οικογένεια συνεχίζει να κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό όλων αυτών. Τόσο που όταν ο David Koch πέθανε τον Αύγουστο του 2019, άφησε στη σύζυγό του Julia Flesher Koch ένα ποσό της τάξης των 53 δισ. δολαρίων.

Η Julia είναι πλέον η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, πίσω μόνο από την κληρονόμο της L’Oreal, Francoise Bettencourt, την MacKenzie Bezos (Scott μετά το διαζύγιο) και την Alice Walton της Walmart.

 

Νο 4: Οικογένεια Al Saud – Εταιρία: Saudi Aramco – Περιουσία: 95 δισ. δολάρια

 

Ο 85χρονος μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν αλ Σαούντ, έχει τα ατέλειωτα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας του (πήρε εξάλλου το όνομά της από τον οίκο του) να τροφοδοτούν συνεχώς την περιουσία του. Το Bloomberg παρατηρεί εδώ ότι για την περιουσία του έβδομου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, από τα συνολικά κεφάλαια που έχουν τραβήξει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας από το κρατικό κομπόδεμα τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο πλούτος των αλ Σαούντ και των 15.000 μελών της ευρύτερης οικογένειας είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, σημειώνει το Bloomberg. Οι περισσότεροι βγάζουν εξάλλου λεφτά κάνοντας τον μεσάζοντα σε κρατικά συμβόλαια και παραχωρήσεις γης, όταν δεν ιδρύουν εταιρίες που εξυπηρετούν τον δημόσιο τομέα.

Στη δεύτερη γενιά τους σήμερα, αρκεί να αναφερθεί ότι η προσωπική περιουσία του διαδόχου πρίγκιπα (από το 2017) Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπολογίζεται σε άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ο οποίος έχει τον ακριβότερο πίνακα που πουλήθηκε ποτέ, ένα έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πάνω στο superyacht του.

Όσο για την Aramco, αποκαλύφθηκε το 2019 ότι είναι η πιο επικερδής εταιρία του κόσμου.

 

Νο 5: Οικογένεια Ambani – Εταιρία: Reliance Industries – Περιουσία: 81,3 δισ. δολάρια

 

Ήταν ο Dhirubhai Ambani, πατέρας των Mukesh και Anil, που άρχισε να φτιάχνει τον προκάτοχο της Reliance Industries το 1957, επιστρέφοντας από την Υεμένη. Όταν έφυγε από τον κόσμο το 2002, δεν είχε αφήσει διαθήκη, προκαλώντας τριγμούς στην οικογένεια. Η χήρα τα βρήκε τελικά με τους δυο της γιους, αποσπώντας ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της αμύθητης περιουσίας.

Ο Mukesh είναι σήμερα στο τιμόνι του κολοσσού της Μουμπάι, ο οποίος μεταξύ άλλων ελέγχει και τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του πλανήτη. Η οικία του των 27 ορόφων (και των 37.000 τετραγωνικών) στη Μουμπάι θεωρείται το ακριβότερο ιδιωτικό σπίτι του κόσμου.

Στην τρίτη της σήμερα γενιά η φαμίλια, τα αδέλφια Isha και Akash έχουν πλέον θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των τμημάτων λιανεμπορίου και τηλεπικοινωνίας του ομίλου, αντίστοιχα.

 

Νο 6: Οικογένεια Dumas – Εταιρία: Hermes – Περιουσία: 63,9 δισ. δολάρια

 

Παρά το γεγονός ότι ήταν ο Thierry Hermes αυτός που άρχισε να φτιάχνει σέλες αλόγων για ευγενείς το 1837, ήταν στην πραγματικότητα ο Jean-Louis Dumas (πέθανε το 2010) αυτός που μετέτρεψε την παριζιάνικη Hermes σε παγκόσμιο ηγέτη της luxury αγοράς από το 1978.

Η Hermes, και η οικογένεια και ο οίκος μόδας, έχουν μακρά ιστορία. Το 1880 μετακόμισε στο ιστορικό της στρατηγείο στο Παρίσι και η ανάπτυξή της ξεκινά από το 1902, όταν ανέλαβαν την προεδρία τα εγγόνια Emile-Maurice και Adolphe Hermes.

Η επέκτασή της λαμβάνει χώρα από τη δεκαετία του 1950, όταν ενεργό ρόλο αναλαμβάνει ο γαμπρός του Emile, Robert Dumas, διαφοροποιώντας τις δραστηριότητες του οίκου.

Πραγματικά παγκόσμια έγινε ωστόσο από το 1978 και μετά, όταν ο Jean-Louis Dumas ανοίγει σειρά καταστημάτων στο εξωτερικό. Σήμερα, στην έκτη γενιά της η οικογένεια, την εταιρία ελέγχουν οι Pierre-Alexis Dumas, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της, και ο Axel Dumas, ως πρόεδρος του ομίλου.

 

Νο 7: Οικογένεια Wertheimer – Εταιρία: Chanel – Περιουσία: 54,4 δισ. δολάρια

 

Άλλος ένα luxury οίκος σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις των πλουσιότερων οικογενειών. Τα αδέλφια Alain και Gerard Wertheimer δρέπουν σήμερα τους καρπούς της κίνησης-ματ του παππού τους, Pierre, να χρηματοδοτήσει κάποια… Κοκό Σανέλ στο Παρίσι το 1924.

Η Chanel είχε έσοδα 12,3 δισ. δολαρίων το 2019, αν και μέχρι τότε οι Wertheimer είχαν στην κατοχή τους τεράστιους αμπελώνες στη Γαλλία και την Καλιφόρνια και άλογα ιπποδρομιών.

Η μεγάλη ανάπτυξη του οίκου ξεκίνησε από το 1965, όταν ο γιος του Pierre, Jacques, τον οποίο αποκαλούσε η Σανέλ ως «μικρό», αναλαμβάνει τα ηνία της φίρμας. Χαρακτηριστικό της μυστικοπάθειας της οικογένειας, στην τρίτη γενιά της πια, αλλά και της εταιρίας εν γένει είναι το γεγονός ότι τα πρώτα οικονομικά της στοιχεία τα δημοσίευσε μόλις το 2018!

 

Νο 8: Οικογένεια Johnson – Εταιρία: Fidelity Investments – Περιουσία: 46,3 δισ. δολάρια

 

Το αμοιβαίο κεφάλαιο που ίδρυσε στη Βοστόνη ο Edward C. Johnson II το 1946 (Fidelity Management & Research) έμελλε να γίνει σωστή αυτοκρατορία. Το 1977 τον διαδέχτηκε ο γιος του, Ned Johnson, ως CEO, μια θέση που κατέχει από το 2014 η εγγονή του ιδρυτή, Abigail Johnson.

Στην τρίτη της γενιά κι αυτή η οικογένεια, η τεράστια περιουσία μοιράζεται μεταξύ των μελών. Κι όσο κι αν δέχεται σήμερα κλυδωνισμούς από τις πιέσεις να μειώσει τις προμήθειές της, η Fidelity Investments γιγαντώνεται κι άλλο χρόνο με τον χρόνο…

 

Νο 9: Οικογένεια Boehringer – Εταιρία: Boehringer Ingelheim – Περιουσία: 45,7 δισ. δολάρια

 

Η γερμανική φαρμακευτική Boehringer Ingelheim ιδρύθηκε το 1885 από τον Albert Boehringer. Και σήμερα, 135 χρόνια μετά, παραμένει κολοσσός, μοιράζοντας μια τεράστια περιουσία μεταξύ 4 γενιών Boehringer και Von Baumbach.

Ο Albert Boehringer πέθανε το 1939 και η περιουσία πέρασε στα παιδιά του. Το 1992 πρόεδρος έγινε ο Erich von Baumbach, γαμπρός του Albert Boehringer Jr., και πρόλαβε να γιορτάσει το 2010 τα 125 χρόνια του ομίλου.

Σήμερα πρόεδρος είναι ο Hubertus von Baumbach, ο οποίος μοιράζεται το αμύθητο ποσό με τα ευρύτερα μέλη των δύο οικογενειών.

 

Νο 10: Οικογένεια Albrecht – Εταιρία: Aldi – Περιουσία: 41 δισ. δολάρια

 

Ήταν το 1913 όταν κάποιος Theo Albrecht άνοιξε ένα μανάβικο στο Έσσεν της Γερμανίας. Επιστρέφοντας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μαγαζί ανέλαβαν τα παιδιά του, Theo και Karl, που το μετέτρεψαν (1946) σε μια αλυσίδα φτηνών σουπερμάρκετ της Γερμανίας.

Στη δεκαετία του 1960 χώρισαν την επιχείρηση, γεννώντας την Aldi Nord και Aldi Sud. Και τα δύο τμήματα μαζί έχουν σήμερα πάνω από 10.000 καταστήματα σε 20 χώρες. Το 1971 μάλιστα ο Theo κρατήθηκε όμηρος σε μια ντουλάπα για 17 ολόκληρες μέρες και πλήρωσαν 2 εκατ. δολάρια σε λύτρα για να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο Karl Albrecht πέθανε το 2014. Στην τρίτη γενιά τους σήμερα, οι Albrecht έχουν από το 1979 στην κατοχή τους και την αμερικανική αλυσίδα «πράσινων» προϊόντων Trader Joe’s, που αριθμεί πάνω από 350 καταστήματα…



agrinio24.gr