Εύκολη / Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 20΄

Αντί για μαρινάτο γαύρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντσούγιες, στραγγισμένες από το λάδι τους.

Υλικά (για 1 πίτσα)

  • 1 δόση ζύμη για πίτσα (βλ. βασική συνταγή)
  • 1 δόση σάλτσα ντομάτας*
  • 1 φρέσκια πιπερίτσα πεπεροντσίνο, ψιλοκομμένη (ή άλλη φρέσκια καυτερή πιπερίτσα. Εναλλακτικά, βάζουμε καυτερό μπούκοβο)
  • 1 ξερό λευκό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 20 φιλέτα μαρινάτου γαύρου (σε βαζάκι ή δισκάκι μέσα σε λάδι – στα σούπερ μάρκετ)
  • 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γ. ξερό)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε καλά (για τουλάχιστον 10 λεπτά) τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Καλύπτουμε τη ζύμη με σάλτσα ντομάτας. Σκορπίζουμε το πεπεροντσίνο και τις ροδέλες κρεμμυδιού και βάζουμε από πάνω τα φιλέτα γαύρου.

Ψήνουμε την πίτσα για 15-20 λεπτά, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, αλλά να ψηθεί η ζύμη και από κάτω. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, το θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Τι πίνουμε: Ένα εκφραστικό ροζέ τύπου Προβηγκίας, ικανό να υποστηρίξει τις δυνατές γεύσεις.

*Σάλτσα ντομάτας

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 2 πολύ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου για 15 δευτερόλεπτα.

Ρίχνουμε αμέσως 3-4 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένες, και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.

Προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, ή ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

kathimerini.gr



agrinio24.gr