Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αρχική πτώση της αρτηριακής πίεσης και στη συνέχεια να εκτοξευτεί στα ύψη.

Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η μεγάλη διακύμανση μπορεί να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή περίπτωση σοκ.

Ο καρδιολόγος δρ. Luke Laffin εξηγεί πώς μπορεί η αφυδάτωση να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσετε τόσο χαμηλή όσο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς η αφυδάτωση προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση

Περίπου το 55-60% του σώματός σας αποτελείται από νερό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αίμα σας αποτελείται κατά 90% από νερό. Υπάρχουν συνήθως περίπου 5 λίτρα αίματος στον οργανισμό.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, σημαίνει ότι το απόθεμα νερού του σώματός σας έχει εξαντληθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, που κυμαίνονται από την υπερβολική εφίδρωση σε μια ζεστή μέρα, μέχρι την λήψη φαρμάκων ή απλά αν δεν πίνετε αρκετά υγρά.

Όποια και αν είναι η αιτία, αυτή η απώλεια υγρών γίνεται αισθητή παντού στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του όγκου του αίματος. Ο χαμηλός όγκος αίματος οδηγεί σε χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), που σημαίνει ότι τα όργανά σας μπορεί να μην λαμβάνουν το οξυγόνο που απαιτείται για να λειτουργήσουν σωστά.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, αυτή η πτώση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ή εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο!

Σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης

  • Αίσθημα ζάλης
  • Λιποθυμία
  • Ναυτία ή έμετος
  • Θολή ή παραμορφωμένη όραση
  • Γρήγορη, ρηχή αναπνοή
  • Κόπωση ή αδυναμία
  • Σύγχυση ή πρόβλημα συγκέντρωσης

Πώς η αφυδάτωση προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς αντιμετώπισης για όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα βέλτιστα. Αυτό είναι καλό εκτός και αν η διόρθωση μετατραπεί σε… υπερδιόρθωση, σημειώνει ο δρ. Laffin.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, τα επίπεδα νατρίου στο αίμα αυξάνονται. Ο οργανισμός ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας περισσότερη ποσότητα από μια ορμόνη που ονομάζεται βαζοπρεσίνη (vasopressin), η οποία βοηθάει το σώμα να κρατάει το νερό.

Η βαζοπρεσίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει σύσφιξη ή συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό γίνεται περισσότερο ανησυχητικό εάν αντιμετωπίζετε ήδη χρόνια υπέρταση.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να μένετε ενυδατωμένοι

Θέλετε να αποφύγετε προβλήματα αρτηριακής πίεσης που σχετίζονται με την ενυδάτωση; Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ως γενική οδηγία, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 3,7 lt υγρών την ημέρα για τους άνδρες και 2,7 lt για τις γυναίκες.

Αλλά οι ανάγκες σας σε πρόσληψη υγρών μπορεί να είναι μεγαλύτερες, ανάλογα με παράγοντες όπως ο καιρός σωματική δραστηριότητα. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε αφυδάτωση.

Πηγή: iatropedia.gr


Πηγή