Όταν λέμε να προστατέψετε τα αυτιά του παιδιού, εννοούμε να τα φροντίζετε σωστά και να εξασφαλίσετε κατά το δυνατόν τις προϋποθέσεις ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα της ακοής του. Και οι ενέργειες είναι πολύ συγκεκριμένες:

Αν ο παιδίατρος σας έχει πει ότι πρέπει να καθαρίζετε μόνο το εξωτερικό μέρος του αυτιού του μωρού και όχι το εσωτερικό, είσαστε υποχρεωμένοι να το κάνετε.

Όταν παρατηρήσετε ότι και το εσωτερικό μέρος χρειάζεται καθάρισμα, πάρτε τον τηλέφωνο για να σας δώσει οδηγίες.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη χρήση της μπατονέτας, έτσι ώστε να μην τη βάλετε πολύ βαθιά στο εσωτερικό του αυτιού και προκαλέσετε άθελά σας κάποιον τραυματισμό στο τύμπανο.

Όταν το παιδί διαμαρτύρεται ότι το πονάει το αυτί του, ελέγξτε μήπως εκ παραδρομής έχει βάλει κάποιο μικροσποπικό αντικείμενο μέσα. Ακραίο σενάριο μεν, καλό είναι να εξεταστεί δε.

Σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις συνεχίζονται για αρκετές ώρες, κλείστε ραντεβού με τον παιδίατρο να εξετάσει το παιδί. Μπορεί να είναι από μια ωτίτιδα, μέχρι οτιδήποτε άλλο.

Να βουλώνετε τα αυτιά του παιδιού όταν έχει διαπιστωθεί ότι έχει ευαισθησία και πρόκειται να κάνει μπάνιο, έτσι ώστε να μην μπει νερό μέσα.

Δράστε προληπτικά και στο θέμα των υψηλών ντεσιμπέλ. Τι εννοούμε; Κρατήστε το παιδί κατά το δυνατόν από χώρους με υψηλή ένταση μουσικής, μη δυναμώνετε περισσότερο από όσο χρειάζεται την τηλεόραση και μην πηγαίνετε μαζί του σε τακτική βάση σε χώρους με μεγάλη φασαρία.


Τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα, μην παραλείπετε να του φοράτε κουκούλα ή, ακόμα καλύτερα, σκουφάκι για να καλύπτονται τα αυτάκια του.

Πηγή: mother.gr



Πηγή